okupljanje svih

Nova ideja iz oporbe: Kratkotrajna projektna vlada pa novi izbori

19.04.2024 u 12:32

Bionic
Reading

Uz poziv Nikole Grmoje za sastavljanje vlade SDP-a, Mosta i Domovinskog pokreta, iskristalizirala se nova ideja okupljanja oporbe, a uz koju bi, nadaju se u SDP-u, mogli okupiti sve stranke, bez obzira na svjetonazorske razlike

U krugovima antihadezeovske koalicije pojavila se danas, doznaje Index iz izvora bliskih Rijekama pravde, ideja o slaganju Vlade koja bi na vlasti bila oko godine dana te napravila samo nekoliko ključnih stvari - promijenila Izborni zakon, prekrojila izborne jedinice, smijenila Ivana Turudića s pozicije glavnog državnog odvjetnika i eventualno ukinula tzv. lex AP. Nakon što bi se odradile te točke, raspisali bi se novi izbori.

Mandatar takve vlade bila bi osoba koja se kandidirala na izborima, što isključuje Zorana Milanovića. Ideju o takvoj kratkotrajnoj vladi šefu SDP-a Peđi Grbinu prezentirao je jedan od čelnika oporbenih stranaka, a on je rekao da bi podržao tu ideju, ali uz uvjet da mandatar ne bude Nikola Grmoja.

Index navodi da će jedan od čelnika stranaka antihadezeovske koalicije danas kontaktirati i s predsjednikom Zoranom Milanovićem te mu predložiti tu ideju.

Na tragu ove ideje bio je jutros i politički analitičar i savjetnik stranke Centar (op.a., jedan od koalicijskih partnera Rijeke pravde) Ivica Relković. On je, doduše, govorio o velikoj koaliciji u kojoj bi se svjetonazorske teme stavile po strani. 'Velika koalicija nastaje ciljano. Rješavamo urgentna, zajednička pitanja i kad dođu sljedeći izbori, svi ćemo imati bolji start. Jer neće biti upisanih mrtvih osoba u biračke popise, neće biti nakaradnih izbornih jedinica i neće biti čitavog niza krivo postavljenih institucija. Velika koalicija se dogovara o točno određenim stvarima', kazao je Relković.

Zajedničke točke oko kojih bi se mogli složiti spominjao je i na press konferenciji Tomislav Tomašević iz Možemo, koji još uvijek zagovara manjinsku vladu predvođenu SDP-om, kojoj bi Možemo, Most i DP samo dali podršku iz parlamenta.

'Spremni smo ne biti u Vladi, tražimo to i od Mosta i DP-a i da se podrži manjinska vlada SDP-a, koja bi mogla odmah smijeniti Ivana Turudića, predložiti zakon kojim se stavlja izvan snage lex AP, koja bi mogla odmah pokrenuti reforme u borbi protiv korupcije. To je nešto o čemu su sve ove stranke, desne i lijeve, do jučer na isti način glasale u Saboru. Na ovim temama bili smo na istim pozicijama i sad je prilika to pokazati te da se stavi interes građana ispred ministarskih fotelja. Mi smo na to spremni', kazao je Tomašević.

Kratkotrajnu vladu spominjao je i Ivan Lovrinović iz stranke Pravo i pravda, koalicijskog partnera Domovinskog pokreta.

'Sada, nakon izbora, oporba se počela buditi i shvaćati što smo to mi govorili o sanitarnom kordonu. Oni to sada pokušavaju postizbornim sanitarnim kordonom predvođenim Milanovićem. Može li taj plan uspjeti? Može, ali uz ogromne napore i svijest o zajedničkom projektu. To bi bila manjinska vlada s kratkim trajanjem, a dovoljnim da se promijeni Izborni zakon, koji je ključ svega, pa onda na nove izbore', napisao je Lovrinović na Facebooku, kazavši da je vrijeme unutar oporbe da se koalira i s 'crnim vragom'.