pao dogovor

Nova era za povijesne suparnice: Grčka i Turska odlučile obnoviti odnose

07.12.2023 u 17:32

Bionic
Reading

Grčka i Turska su se u četvrtak dogovorile da temeljito obnove odnose, utvrdivši plan koji bi trebao otvoriti novu eru u vezama dviju saveznica u NATO-u, ali i povijesnih suparnica

U povijesnom posjetu turskog predsjednika Tayyipa Erdogana Grčkoj, dugogodišnji protivnici su se dogovorili da će se fokusirati na razvoj dobrosusjedskih odnosa, držati kanale komunikacije otvorenima, osnažiti trgovinsku razmjenu i surađivati na rješavanju problema koji ih dijele, posebno u Egejskom moru.

"Nema pitanja koja se ne mogu riješiti, sve dok u vidu imamo širu sliku i ne završimo kao oni koji prelaze more, a utope se u rijeci", rekao je Erdogan nakon susreta s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom u Ateni. Sastanak je trajao duže od planiranog.

Dvije zemlje žele povećati trgovinsku razmjenu na deset milijardi dolara, a Erdogan smatra da bi mogle profitirati od sastanaka na visokoj razini koji bi se održavali svake godine.

"Povijest i zemljopis su odredili da smo susjedne zemlje. Osjećam povijesnu odgovornost da iskoristimo tu priliku i budemo jedni uz druge, baš kao naše granice", izjavio je Micotakis.

Grčka i Turska se desetljećima spore oko granica njihovih kontinentalnih pojasa bogatima izvorima energije, nadzora Egejskog mora i etnički podijeljenog Cipra.

Devedesetih godina prošlog stoljeća bile su na rubu rata, a posljednjih se godina svađaju oko izvora energije u istočnom Sredozemlju, obrane, migracija i nabave borbenih zrakoplova.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Erdogan je istaknuo da bi se dvije zemlje trebale usredotočiti na pozitivne, a manje na negativne stvari.

"Bilo bi puno bolje da u budućnosti gledamo na stvari kao da je čaša polu-puna, a ne polu-prazna", izjavio je na sastanku s grčkom predsjednicom Katerinom Sakellaropoulou.

Grčka je dobila dozvolu Europske unije da ponovno uvede sedmodnevne turističke vize za turske goste koji dolaze na deset otoka uz obalu Turske. Turska već dvadesetak godina pokušava postati članica Unije.

Nakon dužničke krize koja je potresla cijelu eurozonu, Grčka se želi nametnuti kao stup sigurnosti u izmijenjenom geopolitičkom okruženju zbog rata u Ukrajini i sukoba u Gazi.