U AKCIJI OD 1961.

Nosač zrakoplova USS Enterprise ispraćen u mirovinu

02.12.2012 u 19:50

Bionic
Reading

Mornari, veterani i njihove obitelji u subotu su u Norfolku u Virginiji, ispratili u mirovinu američki nosač zrakoplova USS Enterprise, koji je bio najveći brod na svijetu i prvi nosač zrakoplova na nuklearni pogon kada je 1961. stavljen u službu, izvijestio je američki javni radio NPR

U svojoj slavnoj povijesti, Enterprise je služio kao središte međunarodnih događaja tijekom pola stoljeća - od kubanske raketne krize do Vijetnama i rata u Iraku.

Uz to je imao i istaknutu hollywoodsku karijeru, igrajući glavnu ulogu u filmu Top Gun iz 1986., u kojem je zvijezda bio Tom Cruise kao mladi mornarički pilot.

Kada je Enterprise porinut u brodogradilištu u Newport Newsu, kraj Norfolka, bio je moderno čudo, dug 342 metra, širok 40,5 metara, istisnine 94.000 tona.

‘To je svakako bio najveći ratni brod koji je izgradila bila koja država do toga vremena’, kazao je za NPR pomorski stručnjak Norman Polmar.

Bio je doslovno plutajuća metropola, dom 5.000 mornara s najsuvremenijim pogonom toga vremena, s osam nuklearnih reaktora Westinghouse A4W i četiri parne turbine koje su osiguravale 280.000 konjskih snaga i najveću brzinu od 33 čvora (62,2 km/h).

Polmar je kazao da mornari nisu strahovali od radioaktivnog curenja ili eksplozije. ‘Uopće nije bilo problema s nuklearnom elektranom. Većina ljudi s kojima sam razgovarao a koji su služili na ranim nuklearnim brodovima mislili su da je fantastično biti raspoređen na nosače klase Enterprise. To su bili najbrži, najveći i najskladniji brodovi u svijetu’, rekao je.

Prvi nuklearni nosač bio je osmi u nizu američkih ratnih brodova koji su nosili ime Enterprise, a njegov prethodnik sudjelovao je u brojnim operacijama na Pacifiku tijekom Drugog svjetskog rata.

Manje od godinu dana nakon što je novi Enterprise ušao u službu, počeo je graditi svoju povijest. Tijekom kubanske raketne krize u listopadu 1962., predsjednik John Kennedy, naredio je pomorsku blokadu Kube u kojoj su sudjelovali Enterprise i njegovi mornari. Kennedy je naredio da svi brodovi koji plove prema Kubi, s teretom ofenzivnog oružja, budu vraćeni. Kriza je trajala 13 dana, prije nego što su se sovjetski brodovi okrenuli od Kube.

Enterprise je nakon toga postavio svjetski rekord oplovivši svijet u dva mjeseca 1964., kao prvi brod koji je to učinio bez popune gorivom. Nuklearna energija značila je da brod može gotovo beskonačno krstariti.

Za usporedbu, nosači iz II. svjetskog rata mogli su ploviti oko tri dana bez popune gorivom, prema riječima umirovljenog kontraadmirala Eugenea Tissota, koji je zapovijedao Enterpriseom tijekom završnih dana Vijetnamskog rata.

Neka od prvih bombardiranja Sjevernog Vijetnama krenula su s palube Enterprisea 1965. kao i ona zadnja, kaže Tissot, koji je početkom 1973. sa zapovjednog mosta promatrao posljednje izravne američke operacije u tom ratu.

Vijetnam je bio posljednja velika borbena operacija Enterprisea kroz dulje vrijeme. No, tijekom pauze, brod je otišao u Hollywood gdje je osim u Top Gun-u, sudjelovao i u snimanju filma Lov na Crveni oktobar, sa Sean Conneryem.

No, Enterprise će na kraju opet pronaći prave protivnike. Godine 2001., viceadmiral John Morgan je na zapovjednom mostu Enterprisea dobio telefonski poziv da je napadnut Svjetski trgovinski centar (WTC) u New Yorku. Morgan je tada bio zapovjednik borbene skupine Enterprisea tek tri dana.

‘Refleksno sam podigao slušalicu i pozvao kapetan nosača zrakoplova te rekao da preusmjeri borbenu skupinu prema obali Pakistana najvećom mogućom brzinom’, kazao je.

Brod se trebao vratiti u Norfolk. Ali Morganu je intuicija rekla da je napad na WTC bio djelo Osame bin Ladena, i da će Enterprise ići u idući u rat.

Enterprise je bio potreban, a njegovi borbeni zrakoplovi izveli su neke od prvih napada protiv talibana u Afganistanu.

Dvije godine kasnije, 2003., njegovi piloti i posada sudjelovat će u drugoj borbi, ovaj put protiv iračkog čelnika Sadama Huseina.

Sada je Enterprise došao kući Norfolk posljednji put, nakon više od 50 godina aktivne službe, što je najdulje aktivno razdoblje za bilo koji nosač zrakoplova u povijesti. Brod će ići u rezalište, ali će najpoznatije ime u američkoj mornarici živjeti dalje jer se očekuje novi brod pod imenom USS Enterprise.