VISOK SUPANJ PRIPRAVNOSTI

Norveška zbog prijetnji djelomično zatvorila zračni prostor

26.07.2014 u 18:17

Bionic
Reading

Norveška je odlučila djelomično zatvoriti zračni prostor iznad Bergena i kontrolirati identitet svih putnika koji ulaze u zemlju, uključivo i građana Europske unije, objavila je u subotu norveška policija, dva dana nakon što je rečeno da su u zemlji pojačane sigurnosne mjere zbog terorističke prijetnje.

Norveška je od četvrtka u stanju pripravnosti nakon što je služba za unutarnju sigurnost primila "informacije po kojima bi skupina povezana s islamskim ekstremistima u Siriji mogla imati namjeru počiniti teroristički napad u Norveškoj".

Iz sigurnosnih razloga policija je zatražila od aerodromskog operatera Avinora da zabrani sve letove iznad središta Bergena, rekao je Gustav Landro, šef regionalne policije.

Zabrana se ne tiče malih privatnih aviona i ne odnosi na zrakoplove norveške službe za more i za spašavanje, te zrakoplove vojske i policije.

Norveška nije članica EU-a ali pripada Schengenu. "Radi djelomičnih kontrola na unutarnjim granicama schengenskog prostora, građani nordijskih zemalja koji putuju trebaju imati putovnicu ili vozačku dozvolu, a europski građani putovnicu ili valjanu osobnu iskaznicu", kazala je norveška policija u priopćenju na svojoj web stranici.

Iako je na konferenciji za novinare u petak šef policije Odd Reidar Humlegaard rekao da je najvjerojatnije da se ništa neće dogoditi, ipak je dodao da će Norveška "ovaj put biti bolje pripremljena nego ikad kako bi upravljala situacijom".

Prije nešto više od tri godine, 22. srpnja 2011., desničar Anders Behring Breivik počinio je masakr ubivši 77 ljudi, a policija je tada bila žestoko kritizirana zbog sporosti reakcije.