TEŠKI PREGOVORI

Norveška dobila manjinsku vladu četiri mjeseca nakon izbora

14.01.2018 u 18:17

Bionic
Reading

Tri stranke sastavile su manjinsku vladu u Norveškoj četiri mjeseca nakon parlamentarnih izbora

Premijerka Erna Solberg izjavila je u nedjelju u Oslu da će se nova vlada usredotočiti na stvaranje radnih mjesta i smanjenje siromaštva.

"Naći ćemo dobra, zajednička rješenja za Norvešku", kazala je.

Manjinsku vladu čine premijerkina Konzervativna stranka, desničarska populistička Napredna stranka i Liberalna stranka. Podržavaju je kršćanski demokrati.

Čelnik Napredne stranke Siv Jensen izjavio je da će Norveška pooštriti svoju imigracijsku politiku, uključujući relokaciju članova obitelji, veće zahtjeve za norveško državljanstvo i zabranu burke.

Manjinske vlade uobičajene su u Norveškoj. Nova vlada u kojoj su tri stranke ima 84 mjesta u parlamentu, a za većinu je potrebno 85.

  • +3
Norveška Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Konzervativci su osvojili drugo mjesto na izborima u rujnu. Iako je Solberg željela da kršćanski demokrati uđu u vladu, oni su odbili suradnju s Naprednom strankom i odlučili su se da će umjesto toga dati potporu vladi.

U norveškoj povijesti nijedan konzervativni premijer dosad nije osvojio dva uzastopna mandata.

Norveško gospodarstvo oporavlja se od krize izazvane oštrim padom cijena nafte, ali je taj sektor izgubio 50 tisuća radnih mjesta od 2013. do 2016. godine. Vlada je posljedice toga neutralizirala smanjenjem poreza, ali se sve više čuju glasovi da je potrebno transformirati gospodarstvo jer je previše ovisno o nafti.

Solberg je uspjela neutralizirati i drugu veliku krizu u svom mandatu, veliko povećanje broja imigranata. Povijesni imigracijski val koji je 2015. uzdrmao Europu zahvatio je i Norvešku, zemlju s 5,3 milijuna stanovnika gdje je te godine bilo više od 30.000 zahtjeva za azil.

Europa je od tada zatvorila svoje granice, a Norveška postrožila uvjete useljavanja i val izbjeglica u zemlju je zaustavljen.