OBAMA NA OBLJETNICI

'Normandijske plaže 1944. bile su predvodnica demokracije'

06.06.2014 u 15:03

  • +29

70. godišnjica iskrcavanja u Normandiji

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Pascal Rossignol

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je u petak da su normandijske plaže 1944. 'bile predvodnica demokracije' i da je pobjeda saveznika u Drugom svjetskom ratu 'oblikovala sigurnost i dobrobit' za budućnost svijeta

'Omaha Beach. Normandija. Bila je to predvodnica demokracije', izjavio je Barack Obama u govoru na američkom groblju u Collevilleu na svečanosti u čast boraca palih prije 70 godina u sklopu operacije iskrcavanja u Normandiji 6. lipnja 1944. godine.

Obama je također odao počast vlastitom djedu po majčinoj strani.

'Na zemlji smo kratko vrijeme. Mislim da mi nikad dosad djed nije tako nedostajao, želio bih da je danas ovdje', kazao je Barack Obama misleći na svojeg djeda po Stanleyja Dunhama koji se iskrcao u Normandiji u srpnju 1944.

Gotovo 1800 veterana s normandijskih plaža i šefovi država i vlada dvadesetak zemalja, među kojima su Barack Obama, David Cameron, Angela Merkel i Vladimir Putin, sudjeluju u petak na svečanostima čitavog dana u povodu godišnjice Dana D.

Svečanost je službeno otvorio francuski predsjednik Francois Hollande pred memorijalnim centrom Caena. Hollande je podsjetio na ulogu i žrtvu normandijskih civila što je prvo priznanju žrtve 20.000 civila ubijenih između 6. lipnja, kad se 130.000 savezničkih vojnika iskrcalo na normandijske plaže, i 22. kolovoza 1944., kada je operacija Dan D završena.