vjetar jačine 100 km/H

Norma oslabila na razinu oluje s približavanjem Meksiku

17.09.2017 u 08:42

Bionic
Reading

Uragan Norma oslabio je na razinu tropske oluje kako se približava obalama Meksika, u Tihom oceanu, upozorio je u subotu Američki centar za uragane spominjući vjetar jačine 100 km/h.

U nedjelju u ponoć Norma se nalazila još 335 kilometara južno od Cabo San Lucasa, ljetovališta u meksičkoj državi Baja California Sur i kretao se brzinom od šest kilometara na sat prema sjeveru.

Uragan Max, koji je imao kategoriju 1 kad je dotakao u četvrtak pacifičku obalu Meksika, s vjetrom jačine 130 km/h, također je u petak oslabio na razinu tropske oluje.

Početkom rujna u oluji Lidia sedam osoba je poginulo pri njezinu prolazu istom tom državom Baja California Sur.

Godine 2013. dva gotovo simultana uragana dosegla su pacifičku i karipsku obalu Meksika izazvavši smrt 157 osoba.

Upozorenje o tropskoj oluji objavljeno je u subotu na jugozapadnom američkom poluotoku Baja California, ususret ojačanom uraganu Normi koji se kreće Tihim oceanom, objavio je državni centar za uragane. 

Uragan Norma, oluja 1. kategorije, nalazila se oko 435 kilometara od Cabo San Lucasa, južnog rta tog poluotoka podijeljenog između Sjedinjenih Država i Meksika, sa snagom vjetrova od 120 kilometara na sat. 

"Norma je gotovo nepokretna, no kasnije tokom dana bi se trebala početi lagano kretati prema sjeveru, što će se nastaviti i u nedjelju", naglasio je centar, dodavši kako se očekuje da će Norma idućih dana ojačati. 

Prema njihovim prognozama, Norma bi mogla pogoditi južni dio Baje Californije u ponedjeljak, kad se očekuje da će ponovno oslabiti.