CRNA KNJIGA ISTOČNE EUROPE

Nogomet: Prednjačimo po korupciji i neisplati plaća

08.02.2012 u 10:53

Bionic
Reading

Čelnici Hrvatske udruge nogometni sindikat sudjelovali su na europskom skupu u Bruxellesu, gdje su mjerodavne institucije pri predstavljanju 'Crne knjige' zaključile da je Hrvatska pri vrhu zemalja istočne Europe prema neslavnim kriterijima korupcije i nepoštivanja prava igrača od strane poslodavaca. Priopćenje vodstva HUNS-a prnosimo u cijelosti

Poštovani,

Dana 6. i 7. veljače u Bruxellesu je krovna svjetska organizacija za zaštitu zastupanje nogometaša, FifPro održala veliku konferenciju i predstavila takozvanu 'Crnu knjigu Istočne Europe'. Crna knjiga je predstavljena Uefi, Europskoj komisiji, Europolu i okupljenim novinarima. Među ostalima, na konferenciji su sudjelovali i članica europskog parlamenta Emine Bozkurt, te Pedro Velazquez, zamjenik voditelja odjela za sport Europske komisije. Hrvatsku je na ovoj konferenciji predstavilo vodstvo udruge nogometni sindikat Dario Šimić i Mario Jurić.


Crna knjiga predstavlja istraživački dokument u kojem se detaljno opisuju problemi i nepravilnosti u profesionalnom nogometu. Čitav niz različitih problema je zajednički u profesionalnom nogometu Istočne Europe, a primarno to su: rasizam, neplaćanje igrača, korupcija, nasilje, namještanje utakmica i vrlo često – odvojeno treniranje. Hrvatska je ocjenjena vrlo negativno u nekoliko navedenih područja. Prema mišljenju Europske komisije, članova europarlamenta i FifProa, status nogometaša u Hrvatskoj je neprimjeren i potrebno je hitno promijeniti zakonske uredbe kojima bi se igračima omogućio puni radni odnos. Dok god se nogometaši zapošljavaju kao samostalni djelatnici, nemoguće im je pružiti adekvatnu pravnu zaštitu.


Primjeri klubova poput Šibenika, Karlovca i Varaždina su navedeni u kontekstu problema neisplate plaća. Namještanje utakmica i afera 'Offside' je dodatni primjer kojim se želi naglasiti važnost edukacije nogometaša, te kritična potreba za korjenitim promjenama u sustavu vrijednosti koji se promovira u nogometnoj zajednici. Nasilje, rasizam, čak i odvojeno treniranje nogometaša su pojave u kojima je Hrvatska tek prosjek Istočne Europe. U korupciji i nepoštivanju ugovora s igračima prednjačimo. Nakon službenog primitka Crne knjige, Europska komisija se obveza vrlo ozbiljno proučiti sve navedene slučajeve, te poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi utjecali na ispravljanje nepravdi i ružnih pojava koje se gomilaju u profesionalnom nogometu na našim prostorima.

Neovisne arbitraže, najčešće između klubova i igrača, koje bi se provodile prema Fifinim pravila ne postoje u zemljama istočne Europe. Sukladno memorandumu o razumijevanju, potpisanom između Fife i FifPro organizacija, potrebno je osigurati neovisnu i efikasnu arbitražu za svaki potencijalni spor igrača i kluba. Igrači, koji su u arbitražnim sporovima često su prisiljeni trenirati sami, odvojeno od ostatka momčadi. Takvu praksu FifPro i FIFA smatraju radnim nasiljem i jednostavno neprihvatljivom.


HUNS će također nastaviti raditi s odgovarajućim tijelima u Hrvatskoj na poboljšavanju radnih uvjeta nogometaša, razvoju pozitivnih moralnih vrijednosti u sportu te sprečavanju primitivnih pojava poput rasizma, nasilja i korupcije. S tim problemima ćemo dodatno upoznati i ministra znanosti, obrazovanja i sporta. Hrvatska, kao i ostatak Istočne Europe, zaslužuje bolji nogomet, bolji sport i vjerujemo kako svojim djelovanjem pridonosimo takvim ciljevima. Nastaviti ćemo se zalagati za drugačije sportsko ozračje u kojemu će sportski uspjesi, ispravan sustav vrijednosti i plemenitost nadmetanja u sportu postati glavne vijesti s naših stadiona.


Lijep pozdrav, Dario Šimić i Mario Jurić