doživotni zatvor

Nobilo otkriva pravni manevar kojim planira izvući Perkovića i tvrdi: 'U vrlo dobroj je mentalnoj kondiciji, nije klonuo duhom'

30.05.2018 u 17:45

Bionic
Reading

Premda je pred njemačkim sudom osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića u srpnju 1983. godine, bivši obavještajac Josip Perković će - nakon što zahvaljujući odredbi u odluci o izručenju bude prebačen u Hrvatsku - zatražiti da mu se ona smanji na samo 15 godina

Njegov hrvatski odvjetnik Anto Nobilo za tportal je otkrio da će se pozvati na Kazneni zakon bivše Jugoslavije iz 1983. godine, kada je ubojstvo počinjeno, jer se u ovakvim slučajevima uvijek primjenjuje onaj koji je najpovoljniji za osuđenika.

'U tom trenutku za najteža kaznena djela bila je propisana 15-godišnja zatvorska kazna. Da, postojala je i odredba o 20 godina zatvora, no služila je isključivo kao zamjena za smrtnu kaznu i nije postojala za djela ovog tipa', kazao je Nobilo.

Nakon ovotjedne pravomoćne presude Josipu Perkoviću i Mladenu Mustaču započet će postupak njihovog prebacivanja na odsluženje zatvorske kazne u Hrvatskoj, što je bio jedan od uvjeta u odluci o izručenju Njemačkoj i na što su pristale sve strane uključene u proces. Prethodno se očekuje da Njemačka dostavi hrvatskim sudovima samu presudu, koju oni potom trebaju 'prevesti' u domaći pravni sustav. Odvjetnik očekuje da će se sve to odigrati u kratkom roku.

  • +6
Počelo suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar

Doživotni zatvor u Hrvatskoj ne postoji i maksimalna zatvorska kazna za teška ubojstva trenutno jest 40 godina. Kako su se zakoni više puta mijenjali, u praksi se uvijek primjenjuje onaj povoljniji za osuđenika; dosad se smatralo da bi Perković i Mustač trebali dobiti 20 godina, no pravnim manevrom Nobilo to namjerava skratiti za pet godina. Dodatno, ponovio je da će pokrenuti postupak pred Europskim sudom za ljudska prava 'zbog kršenja Konvencije o ljudskim pravima'.

'Upravo čekam dozvolu posjeta i najvjerojatnije ću svog klijenta vidjeti idućeg tjedna, zajedno s njemačkim odvjetnikom', kazao nam je Nobilo i otkrio da s Perkovićem komunicira na tjednoj bazi 'preko pisama', dok ga je posljednji put vidio oči u oči prije nekoliko mjeseci.

  • +15
Anto Nobilo Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Premda je de facto proveo četiri godine i četiri mjeseca u samici u izuzetno lošim uvjetima i sa samo sat vremena dnevne šetnje, što su okolnosti koje bi teško podnio i mlađi čovjek, on je u vrlo dobroj mentalnoj kondiciji. Pokazao se izuzetno tvrdim, nije klonuo duhom, a fizičko zdravlje mu je zadovoljavajuće, pogotovo uzevši u obzir njegove godine', kaže odvjetnik Josipa Perkovića.