PRVA STEPENICA: VRHOVNI SUD

Nobilo otkriva kako će braniti Perkovića od Njemačke

13.01.2014 u 15:17

Bionic
Reading

Anto Nobilo odvjetnik Josipa Perkovića uložio je žalbu Vrhovnom sudu na rješenje zagrebačkog Županijskog suda prema kojem njegov klijent treba biti izručen njemačkom pravosuđu temeljem europskog uhidbenog naloga

Perkovića se, podsjetimo, sumnjiči da je kao zamjenik šefa republičke Udbe bio upetljan u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. Nobilo smatra da je u Perkovićevu slučaju nastupila zastara te da nema nikakvog zakonskog utemeljenja za njegovo izručenje.

U uloženoj žalbi navodi niz primjera iz različitih konvencija, zakona i sudskih rješidbi prema kojima se zastara utvrđuje prema domaćem pravu te da je ona zapreka za izručenje. Tako navodi i 19 slučajeva iz 2011., kada je Njemačka zbog zastare odlučila neizručiti svoje državljane. Smatra da je do zastare u Perkovićevu slučaju došlo 1998. jer je maksimalna kazna zatvora u bivšoj državi bila ili 15 godina zatvora ili smrtna kazna koja se mogla zamijeniti zatvorskom od 20 godina.

'Hrvatski Božićni ustav donesen 22. prosinca 1990. ukinuo je smrtnu kaznu, a time i kaznu od 20 godina zatvora koja nije bila samostalna, već zamjenska. Da se radilo o zamjenskoj kazni, vidljivo je iz toga da je zakonodavac 28. veljače 1991. uveo kaznu zatvora od 20 godina. Da je ona ranije egzistirala, ne bi je trebalo naknadno uvoditi. Od donošenja Božićnog ustava 1990. pa do 28.veljače 1991., maksimalna kazna je bila 15 godina pa je samim tim i zastara bila tolika. U tom periodu zastarni rok nije prekidan radnjama u kaznenom postupku pa smatramo da je nakon 15 godina nastupila zastara', kazao je Nobilo.

Drži da Perković u Njemačkoj ne bi imao pravično niti pošteno suđenje bez obzira na ugled koji uživa tamošnje pravosuđe. 'Ja sam, tako da kažem, član njemačkog pravosuđa, ali ovaj slučaj ne možemo označiti kao fer i pošten', naveo je Nobilo i dodao da ako Vrhovni sud ima dilemu kako postupiti treba zatražiti od Europskog suda u Luxemburgu autentično tumačenje okvirne odluke koja je doslovno prenesena u naše pravo.

U slučaju da je Vrhovni sud, koji sada nema vremensku odrednicu u kojoj mora riješiti ovu žalbu, odbaci, Nobilo najavljuje da će tražiti od Ustavnog suda privremenu mjeru zabrane izručivanja, a istovremeno bi krenuo i s ustavnom tužbom zbog ovakve odluke.

Osim žalbe na današnjoj konferenciji za medije, osvrnuo se i na sukob predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina koji je napao neimenovani visoki izvor iz Vlade zbog 'vršenja pritiska na sudbenu vlast' preko novinarskog teksta.

'Nismo sretni zbog izjava neimenovanog izvora, koji traži da se našeg klijenta izruči Njemačkoj, ali isto tako nismo sretni ni sa izjavama imenovanih izvora, svih odreda iz HDZ-a, na čije izjave Hrvatin ne reagira, a oni također traže izručenje. Tu mislim na Tomislava Karamarka, Vladimira Šeksa, Davorina Mlakara i Ivana Šukera. U takvoj situaciji izlazimo pred postupak na Vrhovnom sudu, a možemo li reći da imamo sve uvjete za nepristran postupak i hoćemo li imati pošteno suđenje, o tome neću govoriti, neka to javnost procijeni', napomenuo je Nobilo