PRESUDA U HAAGU

Nobilo iznio predviđanja o slučaju Herceg-Bosna

28.11.2017 u 14:48

Bionic
Reading

Odvjetnik Anto Nobilo je mišljenja da će presude šestorici nekadašnjih vođa Herceg-Bosne za ratne zločine tijekom rata u Bosni i Hercegovini biti potvrđene

U razgovoru za N1 televiziju kazao je da ne može spekulirati o tome hoće li im kazne biti smanjene. Hrvatsku posebno intrigira teza o udruženom zločinačkom pothvatu. 

Nobilo kaže da je u svim slučajevima sukoba Bošnjaka i Hrvata do sada sud utvrdio da se radilo o međunarodnom oružanom sukobu.

'HVO je radio za račun hrvatskih interesa i bio eksponent hrvatske politike u Bosni i Hercegovini. Samim time, žrtve mogu tražiti odštetu od Hrvatske pozivajući se na to. To je sasvim realno i to će biti potvrđeno', kaže Nobilo, dodajući da Hrvatskoj to ne odgovara jer ispada da je bila agresor.

Naglašava da Deklaracija o Domovinskom ratu čini stvari još kompliciranijima.

Za udruženi zločinački pothvat koji implicira da su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko planirali otkidanje dijelova BiH Nobilo kaže da se tužiteljstvo uvijek hvata te konstrukcije kad nema dovoljno dokaza za individualnu odgovornost.

Haag je bio blagonaklon prema Slobodanu Miloševiću u presudi Ratku Mladiću pa Nobilo vjeruje da će se isto dogoditi u ovoj presudi i da će Tuđman, Šušak i Bobetko biti izostavljeni. Šestorka bi mogla ostati uključena u udruženi zločinački pothvat.

  • +15
Ante Nobilo Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić