MODRICH, LINDAHL I SANCAR

Nobel za kemiju istraživačima popravaka na DNK

07.10.2015 u 15:14

Bionic
Reading

Švedski znanstvenik Tomas Lindahl, američki Paul Modrich i turski Aziz Sancar osvojili su Nobelovu nagradu za kemiju za radove na otkrivanju načina na koji stanice obnavljaju oštećeni DNK, objavila je srijedu švedska Kraljevska akademija znanosti.

Nagrađeni znanstvenici otkrili su također kako na molekularnoj razini stanica čuva genetske informacije.

"Njihov rad pruža temeljna znanja o tome kako živa stanica funkcionira i kako se, na primjer, ona može koristiti u razvoju novih lijekova za borbu s rakom ", objavila je Švedska akademija znanosti u priopćenju kojim je znanstvenom trojcu dodijelila nagradu vrijednu osam milijuna švedskih kruna (6,5 milijuna kuna).

Svakoga dana molekule DNK trpe štetu od UV zračenja i karcinogenih substanci, a pošto su izložene i spontanim promjenama staničnog genoma to ih čini nestabilnima.

Molekularni sustavi, međutim, stalno popravljaju oštećeni DNK kako bi osigurali da "se ljudski genetski materijal ne dezintegrira u potpuni kaos".

Lindahl, koji je rođen 1938. i ravnatelj je Instituta Francisa Cricka, otkrio je da DNK nije stabilna kao što se mislilo u sedamdesetim godinama, što ga je pak dovelo do otkrića da postoji molekularni mehanizam koji popravlja njezina oštećenja.

Modrich, profesor biokemije na medicinskom fakultetu u Durhamu, rođen 1946., demonstrirao je kako stanica ispravlja greške kad se DNK replicira tijekom podjele stanica, a Sancar, također profesor biokemije u Americi, mapirao je mehanizam kojim se stanice koriste prilikom popravljanja oštećenja nanesenih UV zračenjem.

Modrich je rođen je u New Mexicu, a sudeći prema prezimenu, koje se izgovara Modrić, mogao bi biti podrijetlom iz Hrvatske. No ovu informaciju danas nismo mogli potvrditi.

Nagrada za kemiju treća je ovogodišnja Nobelova nagrada. Japanski znanstvenik Takaaki Kajita i njegov kanadski kolega Arthur McDonald dobili su je u utorak za fiziku za otkriće neutrinskih oscilacija, a nagrada za medicinu, objavljena u ponedjeljak, pripala je Williamu Campbellu, Satoshiju Omuri i Youyou Tuu za njihove radove na liječenju malarije i endemskih tropskih bolesti koje uzrokuju paraziti.

U četvrtak će biti objavljen dobitnik Nobela za književnost, u petak za mir, a u ponedjeljak za ekonomiju.