SMJENA NA VIDIKU

Nobel konačno razdvojio Tadića i Jeremića?

11.12.2010 u 14:01

Bionic
Reading

Neslaganja u vrhu srbijanske vlasti proteklih dana oko sudjelovanja srbijanskog predstavnika na svečanoj dodjeli Nobelove nagrade za mir u Oslu kineskom disidentu Liu Xiaobou mogla bi uskoro rezultirati smjenom ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, prenosi u subotu beogradski tisak

Predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković dali su potporu ombudsmanu Saši Jankoviću koji je nazočio svečanosti u Oslu, nakon što je Jeremić prije toga odlučio da se bojkotira dodjela nagrade.

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske kabinetu predsjednika Tadića 'Blic' navodi kako će Jeremić biti smijenjen odmah nakon izbora unutar Demokratske stranke (u kojoj je Tadić predsjednik, a Jeremić jedan od istaknutih članova) zakazanih za 18. prosinca te da je odluka donijeta nakon skandala sa bojkotom dodjele Nobelove nagrade za mir.

Najozbiljniji kandidat za novog šefa diplomacije je, po pisanju 'Blica', sadašnji politički ravnatelj tog ministarstva Borko Stefanović, inače nedavno u medijima neslužbeno najavljen kao voditelj srbijanskog tima za očekivani dijalog sa Prištinom.

Nezadovoljstvo potezima Jeremića počelo je, kako se ističe, nakon nedavnog ishitrenog podnošenja srbijanske rezolucije o Kosovu Općoj skupštini Ujedinjenih naroda usprkos dogovorima sa Bruxellesom o tekstu. I tada je, navodi list, kao i u slučaju sa odlukom o bojkotu dodjele Nobelove nagrade, Jeremić samostalno odlučivao te je procijenjeno da je time nanio veliku štetu Srbiji, a njegovo posljednje soliranje bilo je, dodaje se, 'kap koja je prelila čašu'.

Neimenovani izvor blizak srbijanskoj vladi tom listu rekao je kako je procijenjeno da je Jeremić postao neupotrebljiv kao šef diplomacije, ali i da ne treba čekati rekonstrukciju vlade za njegovu smjenu jer se očekuje da neće mirno otići s vlasti. Jeremić je, dodaje taj izvor, već interno rekao da nije spreman za ostavku.

Dnevnik 'Danas' u tekstu naslovljenom 'Tadić i Jeremić nikad u gorim odnosima' prenosi, pozivajući se na više neimenovanih izvora bliskih srbijanskom državnom vrhu, kako je Jeremićeva ministarska funkcija sada ugroženija nego nakon dogovora Srbije i Europske unije o rezoluciji o Kosovu u Općoj skupštini UN.

Na unutarnjem političkom planu to je, kako se dodaje, rezultat dvodnevne bure zbog odluke Ministarstva vanjskih poslova donijete bez 'adekvatnih konzultacija' s Tadićevim kabinetom, da diplomatski predstavnik Srbije ne nazoči svečanosti u Oslu.

'Večernje novosti' pišu kako se 'trodnevni diplomatsko-politički triler, posle kog je Srbiju u Oslu, na dodjeli Nobelove nagrade, predstavljao ombudsman Saša Janković, neće završiti polaganjem plakete na praznu stolicu kineskog disidenta Liua Xiaoboa' te da bi 'kabinetska prepucavanja i noćne odluke koje su u dobroj mjeri ugrozile ugled zemlje, mogla i u Srbiji ostaviti poneki prazan stolac'.