'NESPOSOBNA I NEKOMPETENTNA'

NO HRT-a od Sabora traži smjenu predsjednice Luks

01.02.2012 u 18:50

Bionic
Reading

Tri člana Nadzornog odbora HRT-a uputila su u Sabor RH zahtjev za smjenom Silvije Luks Kalogjera s mjesta predsjednice NO-a zbog, kako su naveli, 'nesposobnosti i nekompetentnosti da obnaša tu funkciju'

Željko Čagalj, Zrinka Malešević i Nikola Bonačić Krešić zatražili su od Sabora da s mjesta predsjednice NO-a makne Luks Kalogjera s kojom više ne mogu surađivati. Isti zahtjev, neslužbeno doznajemo, prema Saboru uputit će i Uprava HRT-a.

'Jutros smo jednoglasno usuglasili tekst koji smo poslali u Sabor. Silvija Luks ne može obavljati posao predsjednice NO-a jer nije kompetentna za taj posao. Njezino vođenje sjednica nema veze s pameću. Mi se na njima ne bavimo stvarima kojima bismo se trebali baviti i na taj način opstruiramo rad HRT-a. Redovito ljudima upada u riječ, svađa se s njima i ulazi u sukobe. To ne radi samo na sjednicama NO-a, nego i na zajedničkim sjednicama NO-a i Programskog vijeća. Njezine svađe s bivšim članom PV-a Antom Tomićem su teško opisive', kazao nam je Čagalj.

Posljednji u nizu incidenata, koji se dogodio na sjednici NO-a prije nekoliko dana, verbalni je obračun s tajnikom NO-a Miroslavom Kušekom kojeg se Luks odlučila riješiti zbog činjenice da je član udruge Volim Hrvatsku ili ne EU. Predsjednica je pred dvadesetak ljudi, jer sjednici su nazočili i Tamara Perišić iz Ministarstva kulture, predsjednik saborskog Odbora za medije Branko Vukšić, ali i predstavnici Sindikata i članovi HTV-ova ogranka HND-a, Kušeka upitala je li član navedene udruge na što je on odgovorio potvrdno, ali da se zove samo Volim Hrvatsku. Na to mu je Luks odgovorila: 'Aha, izbacili ste EU. E, pa ja u vas ne mogu imati povjerenja kad ste član tako radikalne udruge.'

'Točno je da je napala Kušeka. Zapravo mi je drago da je sve te ljude pozvala na sjednicu jer su mogli vidjeti kako ih ona vodi. Ona vrijeđa svoje kolege i nazočne. Kakve veze ima je li čovjek član udruge? Takvo ponašanje u životu nisam vidio. To je sramotno i grubo. Njezine rasprave nisu usmjerene s određenim razlogom. U većini slučajeva radi se o njezinom animozitetu prema drugim osobama. Naprosto se u ulozi predsjednice nije snašla i to je frustrira. Nije sposobna biti predsjednica i zato smo odlučili zatražiti njezinu smjenu', pojasnio je Čagalj.

Silvija Luks kaže kako je zahtjev ostatka Nadzornog odbora za njezinom smjenom 'apsolutno legitiman, ali da iza cijele priče stoji glavni tajnik HRT-a Mislav Stipić'. 'Još u travnju prošle godine uprava kuće tražila je način kako bi mene maknula. Angažirali su nekoliko odvjetničkih ureda i tražili pravno mišljenje kako da to izvedu. Sada su ga valjda pronašli i za to su platili 14.500 kuna. U trenutku velike recesije kada je svaka kuna bitna oni se razbacuju novcem i troše ga za takve gluposti. Ja nisam pravnica, ali sam im mogla reći kako me mogu smijeniti. Potpuno mi je jasno zašto je Nikola Bonačić glasao protiv mene, on je djelatnik HRT-a i uprava ga plaća.

Kako onda objašnjava da je koordinacija 11 sindikata koji su mu dali povjerenje danas zatražila njegov opoziv?
'Ja sam sve vrijeme štitila zakon, a kroz NO su se pokušale proturiti različite sumnjive odluke. Ako me Sabor odluči smijeniti, to znači da će podržati one koji krše zakon', zaključila je Luks.