UTRKA ZA MERKELOVU NASLJEDNICU

Njemački Zeleni potvrdili Baerbock za kandidatkinju za mjesto kancelarke

12.06.2021 u 17:19

Bionic
Reading

Stranka njemačkih Zelenih službeno je u subotu u Berlinu odredila svoju kandidatkinju Annalenu Baerbock kandidatkinjom za kancelarku, unatoč 'pogreškama' koje je sama priznala i koje joj ne idu u prilog u utrci za nasljednicu Angele Merkel

Na trodnevnom stranačkom kongresu koji je u petak počeo u Berlinu, 688 zelenih se s 98,5 posto glasova izjasnilo za dvojac Baerbock/Robert Habeck. Habeck je supredsjednik stranke.

Za usporedbu, kada je 2019. izabrana za predsjednicu stranke, Baerbock je osvojila 97,1 posto glasova, a Robert Habeck 90,4 posto.

Baerbock (40) je izrazila žaljenje što je, nakon što je u travnju imenovana kandidatkinjom za kancelarku, napravila neke "pogreške" koje joj "jako smetaju" i koje su rezultirale značajnim smanjenjem popularnosti Zelenih u anketama.

Od Zelenih su trenutno nešto popularniji konzervativci CDU-CSU, iako im je na čelu neomiljeni Armin Laschet.

Po anketi provedenoj u četvrtak za tv ARD, za kršćanske demokrate bi glasalo 28 posto ispitanika, a za Zelene 20 posto, što je pad od šest bodova u mjesec dana.

Baerbock nije prijavila donjem domu njemačkog parlamenta bonus koji je dobila od stranke a na koji nije plaćen porez. Također je morala ispraviti svoj životopis, u kojemu je bilo nekoliko pogrešaka.

I Habeck je imao određenih problema u redovima vlastite stranke jer se zalagao za isporuku oružja Ukrajini da bi se ta zemlja mogla suočiti s ruskom prijetnjom.