'SUTRA ĆETE ČUTI O MENI'

Njemački ubojica masakr najavio na internetu

12.03.2009 u 17:48

Bionic
Reading

Ubojica, koji je u srijedu počinio masovni pokolj u južnonjemačkom gradu Winnendenu ustrijelivši 15 osoba, najavio je taj čin nekoliko sati prije na internetu, a liječio se i od depresije, priopćila je policija u četvrtak u Weiblingenu

'Dosta mi je ovog nesređena života, svi me ismijavaju, nitko ne vidi moje mogućnosti', napisao je, kako je priopćila policija, nekoliko sati prije pokolja na internetskom chatu ubojica Tim Kretschmer. 'Mislim ozbiljno: imam oružje i sutra odlazim u svoju staru školu. Sutra ćete čuti o meni', najavio je Kretschmer svoj naum sudionicima chata.

On je međutim istodobno svima poručio da ne idu policiji 'jer sve to ne misli ozbiljno'. Osoba s kojom je komunicirao preko interneta nije ozbiljno shvatila njegove prijetnje, nego se obratila policiji tek nakon pokolja. Kako je priopćio ministar unutarnjih poslova Baden Wuertenberga Heribert Rach, ubojica iz Winnendena donedavno se liječio od depresije te je, ne završivši terapiju, prošle godine napustio kliniku u Heilbronnu u kojoj je boravio. Tim Kretschmer se navodno i pismenim putem obraćao roditeljima i učiteljima objašnjavajući im svoje teško stanje.

Na počiniteljevu računalu pronađene su i igrice s nasilnim sadržajem koje međutim, kako je priopćeno, 'ne izlaze iz okvira onoga što je u mladih danas uobičajeno'. Kretschmerovi poznanici istodobno ubojicu opisuju kao 'zaljubljenika u oružje' i paintball-igre.

Tim Kretschmer je u srijedu ujutro u svojoj bivšoj srednjoj školi u Winnendenu ubio devetero učenika i tri učiteljice, a nakon toga je, bježeći pred policijom, ustrijelio još trojicu slučajnih prolaznika. Kako se iz neslužbenih diplomatskih izvora doznaje, jer policija zasad još nije objavila službeni popis žrtava, jedan od trojice ubijenih je i hrvatski državljanin Denis Puljić.

Policija je u četvrtak priopćila da je ubojica očito kanio počiniti veći pokolj jer je sa sobom ponio nekoliko stotina metaka. Oružje kojim je počinjen zločin potječe iz zbirke ubojičina oca, koji je bio član lokalnoga streljačkog športskog društva.

Počiniteljevi roditelji, inače uspješni poduzetnici, jučer su napustili obiteljsku kuću te borave na nepoznatu mjestu. Političari su u međuvremenu odbacili pooštrenje zakona o posjedovanju oružja koji je promijenjen prošle godine. 'Nijedan zakon ne bi spriječio ono što se dogodilo u Winnendenu', reko je ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaeuble. U Njemačkoj se u četvrtak zastave spuštene na pola koplja.