nepotrebni troškovi

Njemački revizori analiziraju neobjašnjivo visoke isplate ministarstva zdravstva ljekarnama za FFP2 maske

10.06.2021 u 13:20

Bionic
Reading

Njemački Savezni ured za reviziju ministarstvu zdravstva predbacuje nepotrebne troškove tijekom pandemije koronavirusa a to se posebno odnosi na nabavku preskupih zaštitnih maski, javljaju njemački mediji u četvrtak.

Prema izvješću Saveznog ureda za reviziju o izdacima vezanim uz borbu protiv pandemije koronavirusa koje je u srijedu podneseno odboru za proračun njemačkog parlamenta a koje stoji na uvid nekim medijima, savezno ministarstvo zdravstva je ljekarnama u Njemačkoj isplaćivalo "neobjašnjivo visoke" iznose za FFP2 maske.

Savezna vlada je u studenom prošle godine donijela odluku da se ugroženim grupama stanovništva, poput starijih i kronično bolesnih osoba, preko ljekarna besplatno dijele FFP2 maske.

Kako stoji u revizijskom izvješću, ministarstvo zdravstva je ljekarnama isplaćivalo po 6 eura za svaku izdanu masku iako su se u slobodnoj prodaji istovjetne maske mogle nabaviti za 1,62 eura.

U izvješću stoji kako nema objašnjenja zbog čega je ministarstvo zdravstva ljekarnama isplaćivalo toliko uvećane iznose.

"Ministarstvo zdravstva nam nije bilo u stanju predočiti analizu koja bi opravdavala isplatu u tolikoj mjeri uvećanih cijena", stoji u izvješću neovisnog gremija za reviziju.

Ministarstvo je nadoknadu za ljekarne u veljači smanjilo na 3,90 eura ali u tom trenutku su FFP2 maske u maloprodaji stajale "manje od jednog eura".

Savezni ured za reviziju kritizira činjenicu da je vrh ministarstva "ignorirao kritiku stručnjaka u i izvan ministarstva" koji su upozoravali na "neopravdano visoke iznose".

Na maske podijeljene preko ljekarni je ukupno utrošeno preko 2,1 milijarde eura što znači preko 100.000 eura po ljekarni. Ured za reviziju govori o "osjetno pretjeranoj kompenzaciji u korist ljekarni".

Pod povećalom ureda za reviziju se našla i isplata klinikama koje su zbog rezerviranja svojih intenzivnih kapaciteta za potrebe oboljelih od koronavirusa odgađali i odustajali od ostalih medicinskih zahvata za koje nisu dobivali nadoknadu.

Njemačke klinike su za te izgubljene prihode od savezne vlade primile kompenzacijskih sredstava u iznosu od 10,2 milijardi eura što Ured za reviziju također smatra "pretjeranom kompenzacijom u korist klinika".

K tomu dolaze i sredstva za krevete za intenzivnu njegu koje je država u razdoblju od ožujka do rujna prošle godine financirala s 50.000 eura po dodatnom krevetu za što je država izdvojila preko 700 milijuna poreznog novca.

Ured za reviziju je međutim zaključio da je prema ovoj računici u Njemačkoj trebalo nastati novih 13.700 kreveta za intenzivnu medicinu što nije slučaj.

"Ovakav porast kapaciteta nismo mogli potvrditi uvidom u statistike. Ti kreveti ne postoje", stoji u izvješću.

Izvješće Saveznog ureda za reviziju bi moglo dodatno povećati pritisak na ministra zdravstva Jensa Spahna koji se već mjesecima nalazi na udaru kritika između ostalog i zbog početnih problema oko nabavke cjepiva.

Prije nekoliko dana je pojačana kritika na Spahna (Kršćansko-demokratska unija CDU) nakon što je postalo poznato da je ministar prošle godine velike količine zaštitnih maski koje nisu udovoljavale standardima htio podijeliti beskućnicima i nezaposlenima.