sastanak u madridu

Njemački ministar Maas vjeruje u uspjeh razgovora s Iranom

05.07.2021 u 22:03

Bionic
Reading

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je u ponedjeljak u Madridu da je uvjeren u uspjeh "sljedećih tjedana" pregovora s Iranom o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma.

"Mislimo da mogu biti uspješni", rekao je Maas na konferenciji za novinare u Madridu nakon četvrtog ministarskog sastanka "Stokholmske inicijative", skupine 16 država, među kojima su Njemačka i Japan, osnovane 2019. za predlaganje konkretnih mjera prema svijetu bez nuklearnog naoružanja.

"Mislim da ćemo to postići sljedećih tjedana", dodao je bez dodatnih pojedinosti o pregovorima, koji su obnovljeni u travnju u Beču kako bi se spasio taj sporazum, zaključen 2015. s Iranom i šest država (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke).

Svrha ovog sporazuma, koji su 2018. pod predsjedanjem Donalda Trumpa napustile Sjedinjene Države, je spriječiti Iran da nabavi nuklearno naoružanje.

Maas je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj sa španjolskom ministricom Aranchom Gonzalez Laya i švedskom Ann Linde nakon ministarskog sastanka "Stokholmske inicijative".

Zemlje članice su "ponovile poziv svim državama koje posjeduju nuklearno oružje da promiču razoružanje usvajanjem značajnih mjera" kako bi izvršile obveze iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT), navodi se u zajedničkom priopćenju koje je objavio Madrid.

Tih 16 zemalja se također dogovorilo da će "pojačati zbližavanje i dijalog s drugim zemljama članicama NPT-a".

Ovaj ministarski sastanak je organiziran prije sljedeće konferencije NPT-a, početno predviđene za 2020. koja bi se trebala održati početkom sljedeće godine u New Yorku, precizirala je Gonzalez Laya.  Osim Njemačke, Španjolske i Švedske, koje trenutačno supredsjedaju skupinom, druge članice u Argentina, Kanada, Južna Koreja, Etiopija, Finska, Indonezija, Japan, Jordan, Kazahstan, Norveška, Novi Zeland, Nizozemska i Švicarska. Samo pet zemalja je bilo fizički nazočno na konferenciji, a ostale su sudjelovale putem videokonferencije.