MOJ GRIJEH...

Njemački biskupi ispričali se žrtvama pedofilije

12.03.2010 u 16:09

Bionic
Reading

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije ispričao se u petak žrtvama svećeničke pedofilije nakon susreta s papom Benediktom XVI. i rekao kako ga je Papa potaknuo da poduzme korake radi rješavanja problema, javile su agencije

'Želim se ovdje u Rimu ponovno ispričati' žrtvama, nakon isprike u Njemačkoj, rekao je nadbiskup Robert Zollitsch na tiskovnoj konferenciji nakon audijencije 'u četiri oka' sa svojim sunarodnjakom, koja je trajala oko 45 minuta, piše agencija France Presse.

Papa je bio 'veoma potresen' pričom monsignora Zollitscha koji mu je prenio 'bol' njemačkih biskupa zbog zlostavljanja koje se 'mora rasvijetliti' jer 'žrtve na to imaju pravo', rekao je prelat.

Msgr. Zollitsch je rekao da Katolička crkva u Njemačkoj pruža psihološku pomoć žrtvama, istražuje optužbe za zlostavljanje i nastoji spriječiti da se zlostavljanje ne ponovi. Istaknuo je da pedofilija nije samo problem Katoličke crkve, navodi agencija Reuters.

Zadnjih tjedana pojavilo se više od 100 izvješća o zlostavljanju u katoličkim ustanovama u Njemačkoj u 1970-im i 1989-im, među kojima je i ono vezano uz ugledni crkveni zbor u Regensburgu kojim je od 1964. do 1994. ravnao Papin brat George Ratzinger.

Crkva je obećala da će istražiti sve optužbe, pa i one za koje je već nastupila zastara.