'IZAZOVI DANAŠNJICE'

Njemačka zbog Ukrajine lani izvezla naoružanja u rekordnoj vrijednosti

04.01.2024 u 18:16

Bionic
Reading

Njemačka vlada je prošle godine izdala dozvola za izvoz naoružanja u vrijednosti od 12,2 milijarde eura od čega više od jedne trećina otpada na izvoz u Ukrajinu, priopćilo je njemačko ministarstvo gospodarstva u četvrtak

U usporedbi s 2022. vrijednost naoružanja za koje je vlada izdala izvoznu dozvolu je porastao za 46 posto. Do sada rekordne 2021. godine je izvezeno njemačkog naoružanja u vrijednosti od 9,35 milijardi eura.

Konkretno 2023. izvezeno ratnog naoružanja u vrijednosti od 6,4 milijardi eura. Ostalih 5,8 milijardi otpada na ručno, sportsko i lovačko oružje kao i radarsku i komunikacijsku opremu.

"Novi statistički rekord izvoznih dozvola za naoružanje za 2023. je direktna posljedica sigurnosnopolitičkih izazova današnjice", rekao je državni tajnik u ministarstvu gospodarstva Sven Gielgold. On je rekao da se konkretno radi o "kontinuiranoj podršci Njemačke Ukrajini u obrani od ruskog napada".

Na drugom mjestu po uvozu naoružanja iz Njemačke se nalazi Norveška (1,2 milijarde eura), iza koje je Mađarska (1,03 milijarde eura), Velika Britanija (657 milijuna eura) te SAD (546 milijuna eura).

Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: KATERYNA KLOCHKO

Bivša zastupnica stranke Ljevica i sada neovisna zastupnica u Bundestagu Sevim Dagdelen kritizirala je aktualnu socijaldemokratsko-zeleno-liberalnu vladu zbog rekordnog izvoza naoružanja.

U svom koalicijskom sporazumu, sklopljenom prije ruske agresije na Ukrajinu, vlada Olafa Scholza je predvidjela znatno ograničenje izvoza naoružanja.