U TEŠKIM UVJETIMA

Hrvatska predaje Njemačkoj predsjedanje Vijećem EU, Maas zahvalio Grliću-Radmanu: Postigli ste veliki uspjeh

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 01.07.2020 15:40
  • Objavljeno 01.07.2020 u 15:21
Gordan Grlić Radman i Heiko Maas u Berlinu

Gordan Grlić Radman i Heiko Maas u Berlinu

Izvor: EPA / Autor: OMER MESSINGER

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas zahvalio se u srijedu u Berlinu svom hrvatskom kolegi Gordanu Grliću-Radmanu na onome što postignuto tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, koje je završeno 30. lipnja

„Veliki uspjeh je da ste unatoč pandemiji uspjeli postići to da EU i u ovim teškim vremenima bude učinkovita. I na tome vam zahvaljujem“, rekao je Maas nakon sastanka s Grlić-Radmanom, koji boravi u Berlinu povodom njemačkog preuzimanja predsjedanja EU-om u drugoj polovici godine, koje započinje s 1. srpnja.

Maas je dodao kako se Hrvatska suočila s izazovima s kojima nitko nije računao te je naglasio kako su Hrvatska i Njemačka bile u stalnom kontaktu tijekom pandemije.

„Ova pandemija će biti spojnica koja povezuje naša dva predsjedanja“, rekao je Maas.

Maas je podsjetio i na otežane okolnosti i zbog potresa koji je zadesio Zagreb 22. ožujka.

Od najvećih uspjeha hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a Maas je istaknuo Samit o zapadnom Balkanu, koji je u otežanim uvjetima i kao video-konferencija, održan početkom svibnja.

„To je bio snažan signal da je EU i u ovim teškim trenucima uz svoje partnere na zapadnom Balkanu“, rekao je Maas, istaknuvši i zasluge Hrvatske za činjenicu da su tijekom njezinog predsjedanja pokrenuti pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Grlić-Radman se zahvalio Njemačkoj na podršci tijekom predsjedanja pod izvanrednim okolnostima.

„Mi smo naše predsjedanje započeli pod sloganom ‚Snažna Europa u svijetu punom izazova‘, a može se reći da je pandemija zaista bila izazov“, rekao je Grlić-Radman.

On je ukazao na to kako je Hrvatska bila prisiljena redefinirati svoj program i prilagoditi se teškim okolnostima.

„Ključni prioritet je bila sigurnost, kako u zdravstvenom tako i u gospodarskom smislu“, rekao je Grlić-Radman.

On je izrazio uvjerenje da će njemačko predsjedanje biti jednako tako uspješno „kao i prethodnih 12 puta“, koliko je Njemačka bila na čelu Europskog vijeća.

Hrvatski ministar vanjskih poslova je bilateralne odnose Hrvatske i Njemačke ocijenio kao izvrsne te se zahvalio Njemačkoj na potpori Hrvatskoj za ulazak u Šengenski prostor.

Nakon konferencije za tisak Maas i Grlić-Radman su otišli do obližnjeg simbola Berlina, Brandenburških vrata, gdje bi trebao biti obavljen službeni čin primopredaje predsjedanja.

U nastavku radnog posjeta Njemačkoj, Gordan Grlić-Radman bi se trebao susresti i s predstavnicima hrvatske zajednice u Berlinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!