posljedice pandemije

Njemačka vlada donijela paket mjera za pomoć gospodarstvu i građanima

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 23.03.2020 15:13
  • Objavljeno 23.03.2020 u 15:13
Olaf Scholz

Olaf Scholz

Izvor: Profimedia / Autor: Michael Sohn / AFP

Njemačka vlada je na svojoj izvanrednoj sjednici u ponedjeljak donijela sveobuhvatni paket mjera za pomoć gospodarstvu i građanima koji trpe gubitke zbog pandemije koronavirusa

'Koronavirus mijenja naš život. Zato je ovaj paket, jedinstven u povijesti Njemačke, ispravan i nužan', rekao je vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz nakon sjednice njemačke vlade, na kojoj je odobreno ukupno 750 milijardi eura za pružanje pomoći gospodarstvu i pojedincima u ublažavanju posljedica pandemije koronavirusa.

Scholz je opravdao i rebalans proračuna i novo zaduženje u visini od 156 milijardi eura. On je objasnio kako vlada želi, "unatoč ogromnim izazovima", zaštititi zdravstveni sustav, radna mjesta i gospodarska kretanja.

Ministar gospodarstva Peter Altmeier je na zajedničkoj konferenciji za tisak sa Scholzom najavio brze isplate pomoći za male poduzetnike.

'Mi smo odlučni u namjeri da pomognemo našim poduzećima u ovoj krizi', rekao je Altmeier.

Paket mjera u ukupnoj vrijednosti od 750 milijardi eura se najvećim dijelom odnosi na kreditna jamstva kako bi poduzeća i u kriznim vremenima imala pristup sredstvima. Altmeier je najavio kako je ulazak države u vlasničke strukture posrnulih poduzeća "posljednja opcija", ali da je i za ovu priliku osigurano 100 milijardi eura.

Među danas donesene mjere spada i brza pomoć za male i samostalne poduzetnike u visini do 15.000 eura.

Nadalje bi podstanari koji zbog posljedica pandemije nisu u stanju platiti stanarinu trebali biti zaštićeni od poništenja stanarskog ugovora, kako je to obično slučaj kod neplaćanja stanarine.

U paket mjera spada i financijska pomoć od tri milijarde eura za pomoć njemačkim bolnicama u nabavci opreme, sredstava i zapošljavanja novog osoblja.

Zakoni koji omogućavaju ove mjere bi još ovog tjedna trebali po hitnom postupku proći parlamentarnu proceduru.

Pooštrene mjere kretanja, pada krivulja zaraženih

U Njemačkoj su od danas na snazi nove, pooštrene mjere kretanja koje dopuštaju grupe od samo dvije osobe u javnom prostoru, dok je napuštanje domova dopušteno samo uz određeni razlog, poput odlaska u nabavku, na posao ili zbog bavljenja individualnim sportovima.

Institut Robert Koch, koji u Njemačkoj prati širenje koronavirusa, u ponedjeljak je objavio kako je rast broja zaraženih nešto usporen.

'Mi primjećujemo trend pada eksponencijalne krivulje broja zaraženih', rekao je u ponedjeljak direktor Instituta Robert Koch, Lothar Wieler.

Institut trenutno bilježi 22.600 zaraženih i 86 umrlih od posljedica koronavirusa. Prema istim podacima, najmanje 2.800 osoba je uspješno preboljelo zarazu koronavirusom. Njemački mediji prenose u ponedjeljak kako je Institut Robert Koch, na koji se, uz još neke izvore oslanja njemačka vlada, oprezno optimističan u pogledu porasta broja zaraženih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!