ZA DJECU USELJENIKA

Njemačka uvodi dvojno državljanstvo

  • Autor: Tportal.hr/AJB
  • Zadnja izmjena 06.12.2013 10:02
  • Objavljeno 06.12.2013 u 10:02
Njemačka putovnica

Njemačka putovnica

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: BasieB

Njemačka uskoro dobiva nove državljane. Djeca njemačkih useljenika imat će pravo na dvojno državljanstvo, zemlje svojih roditelja i Njemačke. Bio je to jedan od uvjeta koje je kancelarki Angeli Merkel postavio njen koalicijski partner, Socijaldemokratska partija Njemačke, kako bi formirali vlast, prenosi Al Jazeera Balkans

Tu promjenu posebno je pozdravilo više od tri milijuna Turaka koji žive i rade u Njemačkoj. Roditelji 18-godišnjeg Okana Ertasa prije 20 godina napustili su Tursku. Iako je rođen i odgojen u Njemačkoj, Okan ne želi izgubiti vezu sa zemljom iz koje potječe.

'Moji korijeni su u Turskoj, to je jasno. Ali rođen sam ovdje, a dom je tamo gdje se rodite. Ovo je moj dom', kazao je Ertas.

Višemilijunska zajednica

Turski imigranti u Njemačkoj čine višemilijunsku zajednicu. Zakon im dozvoljava njemačko državljanstvo nakon osam godina legalnog boravka u zemlji, ali pritom se moraju odreći postojećeg.

To bi se uskoro moglo promijeniti. Konzervativno orijentirana stranka kancelarke popustila je zahtjevima koalicijskog partnera. Promjene su na pomolu.

Kancelarka Merkel je poručila: 'Ovo nije bio jednostavan korak za nas. Dogovorili smo se nakon pomnog razmatranja.'

'U stvarnosti smo razbili tabu', rekao je Sigmar Gabriel.

No i kancelarka je imala uvjete - dvojno državljanstvo neće moći imati građani koji su se matičnog odrekli prije nego što novi zakon stupi na snagu.

Početne pozicije

To Ertasove roditelje ostavlja na početnim pozicijama. Kao i ranije, majka Kezban imat će samo tursku, a otac Ahmet njemačku putovnicu.

Ahmet Ertas je rekao: 'Dobro je što će djeca rođena ovdje moći imati dvije putovnice, ali je sramota za ljude poput mene što smo bili prisiljeni odreći se dvojnog državljanstva.'

Turska zajednica u Njemačkoj strahuje da se ljudima, poput Okanovog oca, na ovaj način poručuje da su građani drugog reda. No zadovoljni su, jer je, kako kažu, jedna bitka ipak dobivena.

Njemačka vlada zauzet će pozicije u toku mjeseca. Pred koalicijskim partnerima je rad na izmjenama postojećeg zakona, o čijem će stupanju na snagu završnu riječ imati njemački parlament.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!