REFORMA ORUŽANIH SNAGA

Njemačka ukida vojnu obvezu

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 15.12.2010 18:37
  • Objavljeno 15.12.2010 u 15:44
njemačka vojska bundeswehr njemački vojnik

njemačka vojska bundeswehr njemački vojnik

Izvor: Sipa Press / Autor: Ipon-Boness

Njemačka vlada donijela je u srijedu u Berlinu odluku o reformi njemačkih oružanih snaga koja uključuje znatno smanjenje broja vojnika i praktički ukidanje vojne obveze na neodređeno vrijeme, ali je ona i dalje predviđena Ustavom

Reformom njemačkih oružanih snaga smanjuje se broj pripadnika Bundeswehra sa 250.000 na 185.000. Za sada nije poznato hoće li se smanjenje broja vojnika odraziti na zatvaranje vojarni. Cilj najobuhvatnije reforme Bundeswehra od njegova osnutka 1955. jest smanjiti troškove oružanih snaga za osam milijarda eura na godinu.

Reformom se istodobno ukida obveza služenja vojnog roka. Tako će u ožujku sljedeće godine posljednji ročnici poći na služenje vojne obveze. Vojna obveza međutim i dalje ostaje sastavnim dijelom njemačkog Ustava kako bi se, ustreba li, moglo ponovno pozivati novake.

Glavni razlog ukidanja vojne obveze jest nemogućnost Bundeswehra da unovači sve pripadnike jednog naraštaja, a to se protivi ustavnoj odredbi o jednakosti svih građana.

Bundeswehr će u budućnosti biti sastavljen od profesionalnih vojnika, ali i od dragovoljaca kojih može biti i do 15.000.

Kao nadomjestak za civilno služenje vojne obveze vlada je predvidjela poseban program za zapošljavanje dragovoljaca u djelatnostima u kojima su dosad bili zapošljavani ročnici.

Današnju vladinu odluku moraju potvrditi gornji i donji dom parlamenta, Bundestag i Bundesrat.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi