OŠTRE KRITIKE

Njemačka u šoku: Kako je talibanski ministar držao govor u džamiji u Koelnu?

18.11.2023 u 18:04

Bionic
Reading

Njemačke vlasti oštro su u subotu kritizirale promidžbeni nastup visokorangiranog predstavnika afganistanske talibanske vlade održanog u jednoj turskoj džamiji u Koelnu.

"Nastup predstavnika talibana u Koelnu potpuno je neprihvatljiv i za svaku je osudu. Nitko u Njemačkoj radikalnim islamistima ne smije nuditi pozornicu za nastupe", rekla je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

Talibani su odgovorni za masivne povrede ljudskih prava najširih masa, rekla je.

"Mi mnogim izbjeglicama iz Afganistana u Njemačkoj pružamo zaštitu od talibanskog režima. Zato talibanski čelnici nemaju što tražiti u Njemačkoj", rekla je Faeser.

Ministrica je najavila da vlasti istražuju kako je moguće da neki visokorangirani predstavnik talibanske vlade nastupi u džamiji koja je pod upravom turske državne vjerske institucije Ditib.

Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je nejasno kojim putem je talibanski političar stigao u Njemačku s obzirom na to da njegov posjet nije bio najavljen niti su njemačka diplomatska predstavništva izdala vizu dotičnoj osobi.

Prema pisanju nizozemskih medija radi se o Abdulu Bariju Omaru, voditelju afganistanskog ureda za kontrolu živežnih namirnica. On je ovog tjedna nastupio i na konferenciji Svjetske zdravstvene organizacije u nizozemskom gradu Den Haagu. Tom prilikom se afganistanski političar fotografirao i s nizozemskim ministrom zdravstva Ernstom Kuipersom.

Sam Kuipers je izrazio žaljenje navodeći kako nije znao o komu se radi.

"Potpuno je jasno da ne želim imati ništa s tim groznim režimom. Ja se zauzimam za ljudska prava i posebice za prava žena", rekao je nizozemski ministar.

Ministarstvo savezne pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija, u kojoj se Koeln nalazi, priopćilo je da državno odvjetništvo talibane ne vodi na listi kriminalnih ili terorističkih organizacija otkako su preuzeli vlast u Afganistanu.

Istodobno Njemačka zbog povrede ljudskih prava ne priznaje vladu u Kabulu.

Na videima koji kolaju društvenim mrežama sporni političar u Koelnu u četvrtak navečer pred punom džamijom vrbuje za talibane.

Turska državna organizacija Ditib, koja u Njemačkoj upravlja džamijama u kojima se propovijeda na turskom jeziku, veće je više puta, zbog upletanja režima u Ankari i špijuniranja građana, bila na udaru kritika njemačkih vlasti.

Prilikom jučerašnjeg posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Njemačkoj, dogovoren je nastavak procesa po kojem se imami za džamije Ditiba više neće slati iz Turske nego bi trebali biti obrazovani u Njemačkoj.