nova studija

Njemačka skrenula udesno: Čak osam posto građana podržava radikalno desničarske svjetonazore

21.09.2023 u 18:37

Bionic
Reading

Ekstremno desni svjetonazori su se naglo proširili u njemačkom društvu, proizlazi iz studije Sveučilišta u Bielefeldu i Zaklade Friedrich Ebert objavljene u četvrtak.

„Osam posto Nijemaca zastupa radikalno desničarske svjetonazore. Proteklih godina je ta vrijednost s dva do tri posto bila znatno manja“, pokazuje studija koju su za Zakladu Friedrich Ebert izradili stručnjaci Sveučilišta u Bielefeldu.

U svim poljima u kojima su stručnjaci provodili ispitivanje se bilježi porast ekstremno desničarskih svjetonazora.

Ta područja se odnose na nacionalizam, umanjivanje zločina nacionalsocijalista, mržnju prema strancima, antisemitizam kao i tzv. socijalno-darvinistička stajališta po kojima postoje razlike u vrijednosti nečijeg života ovisno o porijeklu.

Desno od centra vidi se 15,5 posto ispitanih za razliku od ispitivanja proteklih godina kada se politički desno doživljavalo 10 posto ispitanih.

„Studija pokazuje da se dijelovi društva koji su pripadali umjerenom centru distanciraju od demokracije ili su izgubili povjerenje u funkcionirajuće institucije: populizam i nacionalizam su u usponu“, rekao je predsjednik socijaldemokratima bliske Zaklade Friedrich Ebert Martin Schulz.

Manje od 60 posto Nijemaca ispitanih u studiji ima povjerenja u demokratski sustav. S formulacijom „vladajuće stranke varaju narod“ se slaže 30 posto ispitanih što je dvostruko više nego 2021.

Šest posto ispitanih smatra kako bi bilo dobro da Njemačka ponovno bude zemlja s jednostranačkim sustavom i s jednim vođom. Šesnaest posto je neprijateljski nastrojeno prema sugrađanima stranog porijekla, a trećina ispitanih smatra da izbjeglice dolaze u Njemačku samo kako bi iskoristile socijalni sustav.

„Ovi rezultati su ne samo zastrašujući nego iziskuju konsekventno djelovanje politike i društva uopće“, rekao je nekadašnji predsjednik SPD-a Scholz.