specijalni odjeli

Njemačka priprema sustavniju borbu protiv ekstremne desnice

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 19.08.2019 14:20
  • Objavljeno 19.08.2019 u 14:20
Prosvjedi protiv ekstremne desnice.

Prosvjedi protiv ekstremne desnice.

Izvor: Profimedia / Autor: Eva Agata Draze / Alamy

Njemački savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) uvođenjem specijalnih odjela i strukturnim promjenama planira pojačati borbu protiv ekstremne desnice, javljaju njemački mediji u ponedjeljak

Prema pisanju istraživačkog tima medija WDR, NDR i Sueddeutsche Zeitunga (SZ), BKA planira zapošljavanjem 400 novih službenika i uvođenjem specijalnog odjela usredotočenog na borbu protiv 'kriminalna mržnje' pojačano okrenuti borbi protiv ekstremne desnice. BKA time reagira na pojačanu opsnost koja prijeti od dijelova ekstremne desnice spremnih na nasilje.

'Inicijalni događaj je ubojstvo demokršćanskog političara Waltera Luebckea kojeg je u lipnju zbog njegovih liberalnih stavova naspram izbjeglica ustrijelio jedan pripadnik radikalne desnice', javlja istraživački tim pozivajući se na interne spise BKA-a. Daljnji motiv je bio i napad na muslimane na Novom Zelendu što je za BKA dokaz o pogoršanoj sigurnosnoj situaciji na desnom spektru.

Osnovni cilj uvođenja dodatnih odjela i osoblja je 'pojačanja istražnog pritiska' što bi trebalo spriječiti napade s ekstremne desnice. Atentator na političara Luebckea je mjesecima prije svoje djelo najavljivao na socijalnim mrežama ali je to otkriveno tek nakon atentata.

'Cilj je pravovremeno otkrivanje mreža i poboljšanje razmjene informacija na nacionalnom i međunarodnom planu kako je to već slučaj kada je u pitanju praćenje islamskog ekstremizma', navodi se. Između ostalog se planira i uvođenje zakona koji bi internetske kompanije obvezao na dulje pohranjivanje podataka što bi olakšalo istragu. Dosada u Njemačkoj ne postoji političko suglasje oko ovog pitanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!