'slike su tragične'

Njemačka pozvala EU na pomoć Grčkoj nakon požara u izbjegličkom kampu Morija u kojem je živjelo gotovo 13 tisuća migranata

09.09.2020 u 15:15

Bionic
Reading

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je zatražio je u srijedu, nakon požara u migrantskom kampu Moria na grčkom otoku Lesbos, hitnu pomoć za Grčku i dogovor oko raspodjele migranata po zemljama Europske unije.

"Ono što se u Moriji trenutno događa je humanitarna katastrofa. Zajedno s Europskom komisijom i drugim članicama EU koje su spremne pomoći moramo u najkraćem mogućem roku odlučiti kako ćemo pomoći Grčkoj. U to spada i pitanje raspodjele izbjeglica po zemljama EU", poručio je preko Twittera njemački šef diplomacije, čija zemlja trenutno predsjeda Europskom unijom.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova objasnio je kako će njemačka vlada Grčkoj pružiti pomoć nakon požara u Moriji.

"Mi trenutno ispitujemo kako možemo pomoći Grčkoj", priopćeno je iz ministarstva unutarnjih poslova.

  • +42
Požar u izbjegličkom kampu Morija Izvor: EPA / Autor: STRATIS BALASKAS

Istodobno je naglašeno kako se ništa neće mijenjati kada je u pitanju proces prihvaćanja migranata.

"Direktno prihvaćanje izbjeglica nije predviđeno", priopćio je glasnogovornik ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera.

Neke njemačke savezne pokrajine, poput Sjeverne Rajne-Vestfalije, već su izrazile spremnost za primanje dijela tražitelja azila iz uništenog kampa.

"Slike iz Morije su tragične. Ljudi u bijegu su sada izgubili i krov nad glavom. Ovdje je nužna hitna humanitarna pomoć", rekao je premijer savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Armin Laschet.

U kampu Moria tijekom noći je na više mjesta istodobno izbio požar koji je ubrzo nakon toga uništio naselje. Grčka vlada smatra da se radi o podmetnutom požaru.

Prema posljednjim podacima, ovdje je živjelo preko 12.700 migranata, unatoč tomu što je kamp prvotno predviđen za 2.800 osoba.