STRAVIČNI ZLOČIN

Njemačka: Napad na djevojčice bez političkog ili vjerskog motiva

06.12.2022 u 15:48

Bionic
Reading

Nema naznaka da iza jučerašnjeg napada na dvije djevojčice u južnonjemačkom gradiću Illerkirchbergu, prilikom kojeg je jedna od žrtava preminula, stoji politički ili vjerski motiv, rekao je u utorak ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg Thomas Strobl

„Ovaj događaj ni u kojem slučaju ne smije biti povod za širenje mržnje. Ovaj zločin mora biti u potpunosti rasvijetljen, a počinitelj izveden pred lice pravde i kažnjen“, rekao je ministar unutarnjih poslova Thomas Strobl prilikom posjeta mjestu zločina u Illerkirchbergu, u saveznoj pokrajini Baden-Wuerttenberg.

On je rekao kako se trenutno vodi istraga oko mogućeg motiva napada.

„Mi trenutno nemamo nikakvih naznaka za to da bi motiv napada mogao biti političke ili vjerske prirode“, rekao je Strobl.

U ponedjeljak je jedan podnositelj zahtjeva za azilom iz Eritreje iz nepoznatog razloga nožem napao dvije djevojčice od 13 i 14 godina, koje su bile na putu u školu. Od posljedica napada starija djevojčica je kasnije preminula u bolnici, a mlađa se još uvijek nalazi u teškom stanju.

Napad je uznemirio tursku zajednicu kojoj djevojčice pripadaju.

Policija kaže kako 27-godišnji napadač, koji živi u obližnjem smještaju za izbjeglice, do sada nije upadao u oči zbog sukoba sa zakonom.

On se trenutno nalazi u bolnici zbog ozljeda nožem koje si je najvjerojatnije sam nanio. Tijekom dana bi trebao biti izveden pred istražnog suca koji bi trebao odrediti pritvor ili smještaj u psihijatrijsku ustanovu.

Mjesto zločina je, s obzirom na to da su žrtve turskog porijekla, posjetio i veleposlanik Republike Turske u Njemačkoj Ahmet Basar Sen.

„Ovaj napad je šok za sve nas. Turska zajednica je krajnje uznemirena i mi svi tražimo odgovore“, rekao je Sen.

Posljednjih nekoliko godina su se već dogodili napadi podnositelja zahtjeva za azilom, za koje se ispostavilo da boluju od psihičkih poremećaja.

Prošle godine je u pješačkoj zoni u Wuerzburgu jedan podnositelj zahtjeva za azilom iz Somalije nožem usmrtio tri osobe.