POVIJESNA ODLUKA

Njemačka legalizirala gej brakove s pravom usvajanja djece

30.06.2017 u 09:40

Bionic
Reading

Njemački parlamentarci usvojili su u petak zakon o legalizaciji istospolnih brakova sa 393 glasa 'za' i 226 protiv, uz četiri suzdržana glasa u Bundestagu. Ovim povijesnim činom gej parovi dobili su sva prava kao i heteroseksualni bračni parovi, uključujući pravo na usvajanje djece

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je omogućila današnje glasovanje u Bundestagu, osobno je glasala protiv zakona o legalizaciji gej brakova. U izbornoj kampanji 2013. godine ona je striktno odbijala inicijativu za gej brakove, pozivajući se na 'dobrobit djece',  ali se u posljednjim danima značajno odmaknula od svog prijašnjeg stajališta. Mišljenje je promijenila nakon što je posjetila jedan lezbijski par u svojoj izbornoj jedinici koji skrbi o osmero djece.

'Ja sam glasovala protiv jer je prema Ustavu brak zajednica muškarca i žene', rekla je Merkel u posebnoj izjavi novinarima nakon glasovanja. Ona je istodobno dodala kako nema ništa protiv prava istospolnih parova na posvajanje djece.

Početkom tjedna, izjavila je da se njezina stranka CDU 'više muči s tom temom' nego što je to slučaj s ostalim parlamentarnim strankama, koje redom traže uvođenje institucije braka i za istospolne parove bez iznimaka.

Nakon izjave Angele Merkel, koalicijski partner Unije CDU/CSU, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) zatražila je da se o ovoj temi raspravlja u Bundestagu ovog tjedna i to još uoči ljetne pauze i parlamantarnih izbora koji se održavaju krajem rujna.

Merkel je planirala o ovoj temi raspravljati tek nakon izbora.

  • +4
Legalizacija gej brakova u Njemačkoj Izvor: Reuters / Autor: FABRIZIO BENSCH

Od 2001. postoji institucija registriranog partnerstva koja istospolnim parovima omogućuje ista prava kao i u klasičnim brakovima s izuzetkom posvajanja djece.

Zakon još mora potvrditi dom saveznih pokrajina Bundesrat no prolaz zakona u ovom tijelu slovi kao siguran s obzirom da ovdje većinom raspolažu savezne zemlje u kojima su na vlasti stranke lijevog bloka koje su se i zalagale za uvođenje braka za istospolne parove.

Unija CDU/CSU je koalicijskog partnera SPD zbog pokretanja procesa glasovanja o zakonu o 'braku za sve' žesto kritizirao i postupak socijaldemokrata okarakterizirao kao prekid koalicijske suradnje tri mjeseca uoči izbora. Konzervativni krugovi unutar Unije su kritizirali i kancelarku što je bez prethodne konzultacije otvorila put usvajanju zakona koji već godinama stoji na ledu.