NAKON 75 GODINA

Njemačka konačno uvodi međugradske autobusne linije

14.09.2012 u 20:56

Bionic
Reading

Njemačka će 2013. godine dopustiti uvođenje autobusnih linija, rezultat je višemjesečnih pregovora unutar vladajuće koalicije i oporbe, objavio je u petak list Sueddeutsche Zeitung

Nakon višemjesečnih pregovora, predstavnici političkih stranaka postigli su u petak dogovor o uvođenju autobusnih linija, te bi od proljeća 2013. putnici u međugradskom prometu u Njemačkoj mogli putovati i autobusom, što do sada osim nekoliko izuzetaka nije bilo moguće.

'Autobusni linijski promet bit će dopušten. Ubuduće će posvuda u Njemačkoj biti moguće voziti se linijskim autobusima koje će moći konkurirati željeznici i međusobno', piše u zaključku pregovora njemačkih stranaka.

Linijski autobusni promet u Njemačkoj nije moguć već 75 godina, kako bi se željeznica zaštitila od konkurencije. Sadašnje vladajuće stranke u koalicijskom su sporazumu najavile da će ukinuti monopol željeznice i time građanima omogućiti jeftiniju prijevoznu alternativu.

Do sada su autobusne linije u Njemačkoj, osim u gradskom prometu, bile moguće samo prema Berlinu, kao ostatak iz doba podjele zemlje kad je DDR kontrolirao željezničke veze. Osim toga, linijski promet moguć je prema inozemstvu.

'Potrošač će uskoro imati mogućnost jeftino putovati autobusom i na kraćim relacijama', izjavio je ministar prometa Peter Ramsauer. 'Cilj da je na primjer 50 ljudi putuje od Muenchena do Frankfurta autobusom, umjesto u 25 ili čak 50 automobila', dodao je.

Kako bi se zaštitio regionalni željeznički promet, kojega sufinanciraju savezne zemlje, ni ubuduće neće biti moguće autobusne linije kraće od 50 kilometara, odnosno u trajanju kraćem od jednog sata.