program za 2040.

Njemačka, Francuska i Španjolska dogovorile se o borbenom avionu

05.05.2021 u 19:50

Bionic
Reading

Francuska, Njemačka i Španjolska dogovorile su se o idućim koracima u razvoju zajedničkog borbenog zrakoplova i nadaju se da će do sredine svibnja usuglasiti sve pojedinosti, izjavio je u srijedu izvor iz njemačkog ministarstva obrane

Tri države nastoje prevladati razlike u pogledu intelektualnih prava nakon što su se vojne tvrtke dogovorile o tehničkoj podjeli posla. Pritisak da se dogovor postigne što prije raste uoči izbora u Njemačkoj u rujnu.

Izostanak dogovora o intelektualnim pravima znači da su zemlje prešle rok od kraja travnja koji su zadale Njemačka i Francuska za iduću fazu najvećeg europskog obrambenog projekta vrijednog 100 milijardi eura.

Sudionici bi do sredine svibnja trebali predložiti koji elementi proizvodnje trebaju biti poznati svim partnerima a koji moraju biti povjerljivi i poznati samo određenim kompanijama, rekao je izvor.

Francuski Dassault Aviation, Airbus i Indra - zadnje dvije tvrtke predstavljaju Njemačku i Španjolsku, uključene su u program koji bi od 2040. trebao zamijeniti francuski avion Rafale te njemačke i španjolske Eurofightere.