CRNO NAM SE PIŠE

Njemačka ekonomija slabi, euro pada

12.08.2014 u 17:06

Bionic
Reading

Euro se u utorak spustio nadomak najniže razine prema dolaru u devet mjeseci na međunarodnim tržištima valuta, pritisnut snažnim pogoršanjem gospodarske klime u Njemačkoj koje se nadovezalo na naznake posustajanja oporavka u eurozoni.

Euro je prema dolaru oslabio 0,3 posto, na 1,3339 dolara, nadomak najniže razine u devet mjeseci od 1,3333 dolara koju je zabilježio prošlog tjedna.

Jedinstvena europska valuta oslabila je i prema jenu i njome se trgovalo po 136,50 jena. Dolar je pak ojačao oko 0,15 posto prema japanskoj valuti, dosegnuvši 102,30 jena.

Istraživanje njemačkog instituta ZEW pokazalo je da je gospodarska klima u najvećem europskom gospodarstvu snažno pogoršana u kolovozu zbog neizvjesnosti povezanih s krizom u Ukrajini.

ZEW-ov je indeks tako potonuo čak 18,5 bodova, na samo 8,6 bodova, što je njegov najveći pad u više od dvije godine.

Zapad je zbog sukoba u Ukrajini uveo oštre sankcije Rusiji, koja spada među najveće njemačke trgovinske partnere. Rusija je uzvratila protusankcijama, što će po ocjeni analitičara naškoditi gospodarskom rastu u eurozoni.

'Istraživanje o raspoloženju u skladu je posustajanjem aktivnosti koje smo prognozirali za njemačko gospodarstvo i nije dobar znak za eurozonu', konstatira Jeremy Stretch iz CIBC World Marketsa

Među ostalim valutama izdvajao se novozelandski dolar koji je oslabio 0,4 posto prema američkom imenjaku, kliznuvši na najnižu razinu u dva mjeseca od 84,07 američkih centi, zbog sporijeg tempa podizanja ključnih kamatnih stopa u Novom Zelandu i naglog pada cijena mliječnih proizvoda u svijetu.