plan do 2025.

Njemačka će predvoditi 5.000 vojnika za brzu vojnu reakciju Europske unije

21.03.2022 u 18:44

Bionic
Reading

Europska unija od 2025. dobiva snage za brzu vojnu reakciju a njemački vojnici bi trebali činiti okosnicu ove postrojbe, dogovoreno je na sastanku ministara obrane i vanjskih poslova Europske unije

"Sada je važno odaslati signal da smo tu jedan za drugoga ako zatreba", rekla je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht na rubu sastanka održanog u ponedjeljak u Bruxellesu.

Ona je naglasila da će njemački vojnici činiti okosnicu nove vojne formacije.

Postrojba bi trebala brojati do 5.000 vojnika i trebala bi biti formirana do 2025. Ona je dio šireg sigurnosnog koncepta kojeg su na sastanku u Bruxellesu dogovorile zemlje članice.

Koncept je još prije nekoliko godina inicirala Njemačka ali je nakon napada Rusije na Ukrajinu, kako se saznaje iz diplomatskih krugova, još jednom prerađen.

Lambrecht je jedinicu za brzu reakciju nazvala "jezgrom" novog koncepta i naglasila kako se trenutno ispituju mogućnosti kako potencijale NATO postrojbi uskladiti s novonastalom jedinicom kako bi se "polučio maksimalan učinak".

Novi sigurnosni koncept bi trebao zamijeniti dosadašnje tzv. Battelgroup od po dvije jedince s po 1.500 vojnika. U posljednje vrijeme su se javili problemi s nedovoljnim brojem vojnika za ove postrojbe.