covid-19

Nizozemska u subotu ide u djelomični lockdown na tri tjedna, restorani i trgovine će se ranije zatvarati

12.11.2021 u 20:49

Bionic
Reading

Nizozemska se u subotu djelomično zatvara na tri tjedna što znači da će se restorani i trgovine ranije zatvarati, a publika neće biti dopuštena na većim sportskim događajima, kako bi se suzbio nagli porast zaraza koronavirusom, odlučeno je u petak.

Premijer Mark Rutte rekao je u televizijskom obraćanju da će strože mjere koje se uvode biti na snazi tri tjedna. "Večeras donosimo vrlo neugodnu poruku s vrlo neugodnim i dalekosežnim mjerama", rekao je Rutte. "Virus je svugdje i svugdje se treba boriti (protiv njega)".

Prosvjednici su u Den Haagu izražavali nezadovoljstvo dok je Rutte objavljivao mjere, koje će stupiti na snagu u subotu.

"Na sreću, velika većina populacije je cijepljena, inače bi jad u bolnicama u ovom trenutku bio nemjerljiv", naglasio je Rutte.

Ranije će se zatvarati supermarketi i maloprodajni objekti koji nisu neophodni i ponovno će se uvesti mjere socijalne distance. Ne preporučuje se više od četvero posjetitelja u domovima, a bilo bi poželjno raditi od doma kad god je to moguće.

Veliki sportski događaji igrat će se bez publike, uključivo i utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Nizozemske i Norveške sljedeći tjedan.

Škole ostaju otvorene a izlazak iz domova je dopušten. Rutte je rekao također da vlada traži načine da nakon trotjednog djelomičnog zatvaranja ograniči pristup javnosti ljudima koji ne budu cijepljeni ili nisu preboljeli koronavirus, dok se testovi više ne bi priznavali.

Novi slučajevi koronavirusa u zemlji od 17,5 milijuna narasli su rapidno nakon što su opuštene mjere socijalne distance u rujnu. Novi val zaraza stavio je pritisak na bolnice diljem zemlje, prisilivši ih da smanje uobičajeno liječenje pacijenata kako bi liječili pacijente zaražene covidom-19.

Bolnice su ranije objavile da neće pod sadašnjim okolnostima bez novih mjera moći proći zimu.

Kako bi se suzbila pandemija, vladin savjetodavni panel stručnjaka u četvrtak je preporučio prvu djelomičnu karantenu te ograničavanje ulaska u javne prostore ljudima koji nisu u cijelosti cijepljeni ili nisu nedavno preboljeli zarazu koronavirusom.

  • +23
Na Velesajmu i danas gužve za cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Novo zatvaranje znači drastičan zaokret u politici nizozemske vlade, koja je do prošlog mjeseca mislila da relativno visoka stopa cijepljenja znači da će dalje olakšavati mjere prema kraju godine, ocjenuje agencija Reuters.

Mnoge druge razvijene zemlje drže se stajališta da cijepljenje znači da je zatvaranje nepotrebno, s Britanijom koja se oslanja na dodatnu dozu cjepiva kako bi ojačala imunitet.

Oko 85 posto odrasle populacije u Nizozemskoj je u cijelosti cijepljeno protiv covida-19. Dodatne doze cjepiva dosad su omogućene samo maloj skupini ljudi slabog imuniteta te će biti ponuđene osobama od 80 godina ili starijim u prosincu.

Prošli mjesec, otprilike 55 posto pacijenata u nizozemski bolnicama i 70 posto onih na intenzivnoj njezi bili su necijepljeni ili djelomično cijepljeni, prema podacima Nizozemskog instituta za zdravlje (RIVM).

Ta zemlja dosad je imala 2,2 milijuna zaraženih i 18.612 umrlih od početka pandemije.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ