SMANJENA UBROJIVOST

Niža kazna grobaru ubojici 16-godišnjakinje

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.11.2009 19:57
  • Objavljeno 17.11.2009 u 15:20
ščančar grobar

ščančar grobar

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Grobaru Stjepanu Ščančaru (26) Vrhovni je sud za dvije godine smanjio 27-godišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen zbog teškog ubojstva 16-godišnje Anite Kulaš u listopadu 2006.

ZAGREB - Ščančara je na kaznu dugotrajnog zatvora u travnju ove godine osudio Županijski sud u Velikoj Gorici proglasivši ga krivim za ubojstvo djevojke na groblju u Cerju.

Na tu nepravomoćnu presudu žalila se obrana optuženog, koja je tražila ukidanje presude i ponovno suđenje, te državno odvjetništvo, koje je predlagalo veću kaznu.

Vijeće Vrhovnog suda odbilo je zahtjev tužiteljstva, a žalbu Ščančara djelomično je prihvatilo i smanjilo mu kaznu za dvije godine.

Vrhovni su suci ustvrdili kako je velikogorički sud pravilno utvrdio sve činjenice te da nije bilo kršenja Zakona o kaznenom postupku, ali je pri odluci o visini kazne nedostatno vrednovao olakotne okolnosti da je optuženi u vrijeme zločina bio u znatnoj mjeri smanjeno ubrojiv te da je pomogao policiji da lakše utvrdi njegovu odgovornost.

S obzirom na to da mu je i novom presudom dosuđena dugotrajna zatvorska kazna, dulja od 20 godina, optuženi ima pravo još jedne žalbe Vrhovnome sudu kao trećestupanjskome sudu.

Na prvostupanjskome suđenju utvrđeno je da je Ščančar bio smanjeno uračunljiv, ali svjestan svojeg čina, te da je ubojstvo i planirao. Obrana je, pak, zastupala tezu da je riječ o ubojstvo na mah.

Ščančar je 16-godišnju djevojku ugušio rukama i vezicama za tenisice, a truplo je bacio u otvorenu raku na groblju u Cerju. Na suđenju se branio tvrdeći kako ga je sama djevojka natjerala na ubojstvo jer ga je izazivala šaljući mu mobitelom svoje fotografije i fotografije prijeteljice prijateljice Ivane, njegove djevojke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi