UDARAC MAĐARSKOJ VLADI

Niz europskih novina odbio objaviti Orbanov oglas, De Standaard tiskao dugine boje uz posebnu poruku

01.07.2021 u 19:38

Bionic
Reading

Nekoliko europskih novina odbilo je objaviti plaćeni oglas mađarske vlade, koji potpisuje premijer Viktor Orban, poručivši da ne žele davati prostor političaru kojeg optužuju za potkopavanje ljudskih prava i medijskih sloboda

U oglasu na jednoj stranici navodi se da Bruxelles gradi "super-drržavu", kritizira se "europski imperij", poziva na jačanje ovlasti nacionalnih država unutar Europske unije te je izraženo protivljenje daljnoj europskoj integraciji.

Europski parlament "predstavlja samo svoje ideološke i institucionalne interese. Uloga nacionalnih parlamenata mora biti ojačana", navodi se u oglasu.

Herman Grech, glavni urednik dnevnika The Times of Malta, koje su odbile objaviti mađarski oglas, napisao je u četvrtak da je Orbanova vlada "objavila rat mađarskim slobodnim medijima".

"Nećemo sjediti skrštenih ruku dok on to koristi drugdje", dodao je.

Belgijske novine De Standaard također su odbile objaviti oglas. De Standaard je objavio na cijeloj stranici vlastiti oglas koji se sastoji od duginih boja uz natpis: "Dragi Viktore Orban, zakoni nikada ne bi trebali odvajati ljubav od ljubavi".

Glavni urednik Verhoeven, glavni urednik novina ocijenio je da je mađarski zakon, kojim se zabranjuje “prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti” mlađima od 18 godina, "blatantno kršenje ljudskih prava".

Švedske su novine Dagens Nyheter također odbile objaviti oglas, ali su zatražile umjesto toga intervju s Orbanom, napisao je na Twitteru glavni urednik Peter Wolodarski.

Dvije druge belgijske novine - La Libre Belgique i De Morgen - također su odbile objaviti spomenuti oglas.

Objavio ga je francuski dnevnik Le Figaro, španjolski ABC, danski Jyllands-Posten i češka Mlada fronta Dnes.

U Hrvatskoj je Večernji list objavio je oglas Orbanove vlade pod nazivom "O budućnosti Europske unije".

Glasnogovornik mađarske vlade rekao je za Reuters da oglasom vlada želi na "jasan i jednostavan način reći što smatra da je ispravno za budućnost EU-a".

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da se Hrvatska ne slaže s Mađarskom oko niza pitanja vezanih za budućnost Europske unije.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je priopćilo da "glede budućnosti Europe, ne dijelimo simplificirane stavove koje prenosi oglas - naše ideje i stremljenja u pogledu Europske unije su poznati i teže snažnijoj uključenosti, povezanosti i sinergiji unutar europske obitelji".