TOKOVI NOVCA

Nitko nije protiv sporta, Mornar mora poštivati zakon

18.05.2015 u 06:58

Bionic
Reading

Iako je u intervjuu HRT-u ministar Vedran Mornar obećao da će objaviti za koje je namjene dao novac Hrvatskom olimpijskom odboru, bez obzira na to što im program za 2015. nije odobren, to se nije dogodilo. O cijelom slučaju SDP-ov član Odbora za obitelj, mlade i sport Saša Đujić, kako kaže, informiran je samo iz medija, ali ističe da svi, pa i ministar Mornar, moraju poštivati zakon, a novac se mora isplaćivati sukladno zakonu i ostalim propisima. Uvjeren je da netransparentan način trošenja novca u HOO-u koristi samo vodstvu te institucije da 'kupuje glasove'

'Nitko nije protiv sporta, ali smo za to da sredstva dođu do onih kojima trebaju i kojima smo ih namijenili. Stalno bilježimo nejasne kriterije u podjeli novca koji dođe iz Državnog proračuna u HOO, a financiraju i, u hrvatskim uvjetima, besmislen projekt Sportske televizije za koju su založili i svoju imovinu, iako je posve jasno da je to propali projekt. Donose mnoge čudne odluke, a novcem koji im dajemo oni kupuju glasove za skupštine i tako održavaju status quo, a moram istaknuti da njihove plaće u mnogome nadilaze one koje na koncu dobivaju ljudi putem Nacionalnih sportskih saveza, kojima HOO treba proslijediti novac. Mi u Hrvatskom saboru im dva puta za redom nismo prihvatili financijski programski izvještaj i konačno bi se moralo raščistiti na što HOO i kako troši novac hrvatskih poreznih obveznika jer ne troše sredstva na ono na što ga primarno trebaju trošiti - hrvatski sport', ističe Saša Đujić u izjavi za tportal.

Uvjeren je da će konačno donošenje novog Zakona o sportu i nacionalne strategije sporta konačno primorati HOO da se mijenja i da donese jasne kriterije trošenja novca.

Nekadašnji HDZ-ov saborski zastupnik, proslavljeni dvostruki zlatni olimpijac i izvršni direktor Vaterpolskog saveza Perica Bukić, upravo u nepostojanju jasne sportske politike vidi razloge zbog kojih se ministar Mornar morao dovijati da isplati sredstva HOO-u umjesto da se unaprijed zna koja su pravila i za što će na koncu novac biti potrošen.

'Kad budemo imali nacionalnu strategiju razvoja sporta koja će definirati što je važno u nacionalnom sportu i kad budemo imali Zakon o sportu koji se neće pisati radi Dinama, Hajduka i Zdravka Mamića, onda će u praksi i prestati vladati kaos kad je riječ o financiranju sporta. Tada ćemo se mi u nacionalnim sportskim savezima imati na što i pozvati, a ovako ovisimo samo o dobroj volji čelnika HOO-a. Njihovi kriteriji podjele novca posve su nejasni i zastarjeli - nikad ne znate koliko ćete za što dobiti i u takvim uvjetima teško je razvijati sportove. No kako ne postoje ključni nacionalni dokumenti kojima bismo kao nacija rekli što želimo i očekujemo od sporta, onda je improvizacija jedini način funkcioniranja', naglašava Bukić.

Zbog ekonomske krize, praćene nejasnim kriterijima podjele novca, stradale su i financije sportskih klubova, pa i nacionalnih saveza i to bi, kaže Bukić, moglo imati loše posljedice po sve, a pogotovo sportove u kojima je Hrvatska 'jaka' jer se štedi na odgoju mladih sportaša.
Nezadovoljan je i visinom plaća u HOO-u u odnosu na plaće trenera, ali i u tom slučaju, kaže, krivo je nepostojanje nacionalnog okvira razvoja sporta i shodno tome izostanak pravih kriterija potrošnje novca.

'Važnost sporta je veća od Hajduka i Dinama i njihovog nadmudrivanja. Mi hitno trebamo kategorizaciju sportova i sustav financiranja koji savezima i klubovima garantira provedbu programa. Postojeći Zakon o sportu se poziva na Nacionalni program, a da mi taj nacionalni program uopće nemamo već 20 godina.', upozorava Bukić.