BANDIĆ UVODI REDA

'Nitko nema besplatan parking niti će ga više imati!'

24.02.2011 u 15:37

Bionic
Reading

'Nitko nema besplatnu kartu i neće je više imati. Tko nađe besplatnu kartu, ja ću mu dati svoju plaću. Dok sam ja gradonačelnik, uvest ćemo reda u promet u mirovanju, koliko stajalo da stajalo. Nema više džabe', poručio je s današnje konferencije za novinare gradonačelnik Milan Bandić

Uz kaos s besplatnim kartama Bandić je odlučio uvesti i reda među znakovima pristupačnosti koje u automobile stavljaju osobe s invaliditetom.

'U Zagrebu je 1400 invalidskih parkirališnih mjesta, a oko 10.500 izdanih znakova pristupačnosti za osobe s invaliditetom. Sve to možemo zahvaliti odluci resornog ministarstva iz 2008. koja je liberalizirala prava na taj znak. Do 2008. godine 3200 osoba imalo je pravo na taj znak', istaknuo je Bandić.

Gradonačelnik bi se idući trebao sastati s predstavnicima udruga invalida grada Zagreba da vidi kako bi se taj problem mogao riješiti jer je situacija više nego alarmantna. Kao jedno od rješenja koje bi se moglo ponuditi, kako doznajemo, bit će da pravo na parking imaju samo oni koji su ga imali i prije, a to znači samo oni s 80-postotnom invalidnošću i više. Danas je slučaj da znakove pristupačnosti mogu dobiti i oni koji imaju minimalno 60-postotnu invalidnost.

'Problem s izdanim znakovima pristupačnosti jest taj što se papirnati znakovi mogu krivotvoriti i imali smo tih slučajeva', pojasnio je Dinko Bilićzamjenik pročelnika Gradskog ureda za promet, predstavivši odmah i rješenje – magnetsku karticu koju ne bi bilo moguće krivotvoriti. No sreće s magnetnim karticama neće biti ako one neće biti vezane uz registracijsku oznaku automobila.

Iako većina građana kao krivca za poplavu besplatnih povlaštenih karata vidi upravo Bandića, on krivnju sa sebe skida i upućuje na Zagrebparking.

'Pitajte direktora Zagrebparkinga Roberta Mišetu tko je odgovoran za poplavu povlaštenih parkirališnih karata. Gradonačelnik je tu mali miš. Gradska skupština donijela je pravila igre i odredila da ja mogu izdati 400 povlaštenih karata.

Jedanaest povlaštenih karata u prvoj zoni dao sam saborskim zastupnicima koji u njoj stanuju, onima kojima je Sabor iznajmio stan u njoj, a za gradske zastupnike vrijedit će ista pravila igre', zaključio je Bandić.