martina mlinarević u nu2

'Nitko ne misli na ljude u Bosni i Hercegovini, a tu živi jedna posve drugačija omladina'

14.10.2018 u 14:41

Bionic
Reading

Poznata spisateljica iz susjedne BiH govorila je o nedavnim izborima u toj zemlji, stanju u Hercegovini, političkom angažmanu, borbi protiv tabua i zdravlju

Bosanskohercegovačka spisateljica Martina Mlinarević u ovotjednoj je emisiji Nedjeljom u 2 govorila o o svojoj zemlji nakon izbora, o tome kako žive obični ljudi Hrvati, Srbi i Bošnjaci jedni pored drugih, je li u Bosni i Hercegovini najvažnije koje si nacije, ili ljude muče i neki drugi problemi.

Borba protiv tabua donijela joj je veliku fan bazu na društvenim mrežama, ali i prijetnje i razbijene prozore.

Život i karijera

Martina Mlinarević rođena je 14.05.1982. u Ljubuškom. Diplomirala je englesku književnost, a danas živi i radi u Širokom Brijegu. Kao đak, a potom i student bila je glavna urednica srednjoškolskih i studentskih novina u Mostaru. Radila je kao dopisnik za Dnevni List. Poznata po izuzetno britkom stilu veliku popularnost stječe kao kolumnist vodećih internet portala u zemlji i regiji (Poskok info, Index.hr, Buka), baveći se kontroverznim društveno-političkim temama najuže vezanim za Hercegovinu radi čega je nemali broj puta bila izložena pritiscima.

Godine 2013. se povlači iz aktivnog komentiranja političke zbilje i objavljuje knjigu 'Neprocjenjivo' koja je za kratko vrijeme postala bestseler u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Iste godine kao jedina žena iz Bosne i Hercegovine bila je nominirana za najbolje novoobjavljeno poetsko djelo na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku 'Slovo Makovo/Mak Dizdar, nagradu koju dodjeljuje Grad Sarajevo u saradnji sa Fondacijom Mak Dizdar, Udruženjem pisaca BiH te PEN Centrom BiH. Za Face TV osmišljava koncept dijaloške emisije 'Dvije škole pod jednim krovom' koja je kroz 20 epizoda ugostila gotovo sve srednje škole s područja Bosne i Hercegovine, u debatama na aktualne i goruće teme u društvu i politici. Godine 2016.na poziv State Departmenta boravi mjesec dana na studijskom putovanju po Americi za pisce i blogere iz cijelog svijeta. U travnju 2017 iz tiska joj izlazi nova knjiga pod nazivom 'Ljetos i drugi ledovi', a 2018. 'Huzur'.

'Talent za pisanje vučem od mame koja je nažalost prihvatila svoju ulogu žene, majke i domaćice, a sjajno je pisala u svojoj mladosti. Što se svjetonazora tiče, tu je sve isto kao kod tate', kaže Mlinarević.

  • +7
Željko Komšić Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Eksplozivne izjave novopečenog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića nisu se zaobišle ni u nedjelju.

'Nitko ne govori o ljudima koji su stanovnici Bosne i Hercegovine. Vi imate Milorada Dodika koji je izabran u zemlji koju prezire, Komšića koji predstavlja narod koji ga prezire, a u prvoj noći je zaratio sa Srbijom i Hrvatskom...', oštra je Mlinarević koja dodaje kako je godinama boli sebičnost lijevih stranaka u BiH koja ne mari za cijelu zemlju.

'Garantiram da u Hercegovinu mogu naći jednu drugačiju omladinu', kaže spisateljica koja je digla ruke od političkih aktivnosti.

'Nakon privatnog gubitka shvatila sam da ima i drugih vrijednijh stvari u životu', poručuje spisateljica oboljela od karcinoma dojke zbog čega je imala tri operacije.

'Nisam htjela pasti pod utjecaj bolesti i stalno sam pokušavala sebe držati iznad dijagnoze', kaže Mlinarević koja posebnu pohvalu čuva za zaposlene na mostarskoj onkologiji.

'Ako ih Njemačka ne uzme k sebi, bit ćemo sretni', kaže te komentira i situaciju u zdravstvu u Hrvatskoj.

'Morala sam upratiti i ovu situaciju sa zastupnicom iz Mosta kada joj je u Saboru rečeno da izosi neke intimne stvari. O tome moramo pričati, posebno zbog mladih cura. Što se raka dojke tiče, moramo se pregledavati jer se to može dogoditi svima', poručila je Mlinarević.