RADNIČKA STVARNOST

Nisu više mogli bez plaća pa su tužili firmu

05.05.2012 u 09:48

Bionic
Reading

Robert Ciglar, nezaposleni suprug i otac dvoje djece iz Kapinaca kod Slatine, jedan je od ukupno 14 radnika slatinskog Tehnolignuma – tvornice za preradu drveta koji su prije nešto više od mjesec dana, nakon nekoliko neisplaćenih plaća, ostali i bez radnog mjesta. S maksimalnim minusom na računu Ciglar za obitelj skrbi stalnim pozajmicama i sezonskim uzgojem krastavaca, a da bi ostvario svoja prava, nedavno je, zajedno s još dvojicom kolega, podnio i tužbu slatinskom Općinskom državnom odvjetništvu

Ciglar je zadnju plaću primio 20. prosinca prošle godine, a budući da posla u zadnjih tri-četiri mjeseca nije bilo, vrijeme bi na savjet vlasnika, umjesto u tvornici, provodio kod kuće.

Slatinski Tehnolignum

'Tehnolignum je tvornička postrojenja preuzeo od nekadašnjeg Tehnodrva u kojem sam, kao i većina kolega, radio do travnja 2011. Od 2005. do 2009., posao je cvjetao, plaće su bile redovite i, za našu branšu, prilično visoke.Aleksander Madon, tadašnji vlasnik tvornice, poštovao je radnike, bio iznimno korektan i plaćao sve prekovremene sate koje bismo napravili. Međutim, nakon toga nešto je krenulo po zlu i novca za isplatu plaća više nije bilo', priča Ciglar. Radnici Tehnodrva su održali nekoliko prosvjeda, no bez većih rezultata. Dobili su obavijest da će im dug biti isplaćen u šest jednakih rata, počevši od rujna 2011., međutim, to se nije obistinilo. Ciglaru Tehnodrvo duguje tri i pol plaće, a Tehnolignum, na čijem je čelu direktor Boris Debeljak, još pet. Tako od ove dvije firme u kojima je radio očekuje iznos od oko 25 tisuća kuna, a slična je situacija i kod ostalih radnika.

U otkaznom dopisu koji je krajem ožujka ove godine radnicima uputio direktor Tehnolignuma stoji da je u tvornici devetoro ljudi radilo na određeno, još pet na neodređeno radno vrijeme te da do prekida suradnje dolazi zbog 'teške situacije u kojoj se poduzeće nalazi već nekoliko mjeseci'. Neslužbeni je podatak da je dvoje radnika zadržano, ali za svoj rad, navodno, ne primaju plaću. Na telefonski broj tvrtke nitko se ne javlja, a na mobitel direktora Debeljaka javlja se automatska sekretarica.

Radnici koji su upućeni u situaciju, a za ovu su prigodu željeli ostati anonimni, govore o vremenu kada je tvrtka poslovala dobro i postizala zapažene rezultate. Kažu da je Tehnodrvo nekada zapošljavalo 80-ak ljudi. Proizvodili su daske i elemente za izradu parketa, 95 posto robe bilo namijenjeno izvozu, a za svoj su rad primali 'izvanrednu plaću'. Među rijetkima su u svojoj branši imali topli obrok i grijane proizvodne pogone, a 2006. su, za uspješnu proizvodnju, primili Gazelu. Od 2008. zapadaju u poteškoće te ih prije otprilike godinu dana preuzima Tehnolignum. Kažu da su im poteškoće s nabavkom sirovine otežale proizvodnju, a nekoliko im je puta isključena i struja. Nitko ih iz Vlade u to doba, žali se jedan među njima, nije upitao trebaju li pomoć, a svu su proizvodnu sirovinu morali plaćati avansno.

Neslužbeni je podatak da su vlasnici zadnjih dana pronašli zainteresirane strane ulagače i da pregovaraju o dokapitalizaciji tvornice. Radnici koji su podnijeli tužbu pozdravljaju takvu ideju, međutim, poučeni ranijim iskustvima, povući će je tek kad im budu isplaćene zaostale plaće.