PRESUDA TROJICI LIJEČNIKA

'Nisu krivi za smrt 34-godišnje rodilje Dragice Ivankić'

19.03.2012 u 15:07

Bionic
Reading

Trojica liječnika, Mislav Luka Domljan (46), Fadil Hassan (56) i Renato Bauman (47), nepravomoćno su danas oslobođeni optužbe da su prije deset godina u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh nesavjesnim liječenjem skrivili smrt 34-godišnje rodilje Dragice Ivankić

Optuženi liječnici nisu se danas pojavili na izricanju presude suca zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Mladena Žeravice koji je zaključio da nema nijednog dokaza da su trojica liječnika u bilo kojem trenutku nesavjesno postupali i tako skrivili smrt rodilje koja je 21. siječnja 2002. iskrvarila, nakon što je rodila mrtvu djevojčicu.

Presuda je donesena nakon dvogodišnjeg suđenja tijekom kojega su svoje mišljenje o slučaju i postupanju optuženih dala četiri vještaka iz Rijeke i dva iz Zagreba te 15-ak svjedoka, mahom liječnika. Sva trojica optuženih na suđenju su se izjasnili da nisu krivi.

Sudac je ustvrdio da su optuženi poduzeli sve mjere koje se poduzimaju u liječničkoj praksi, da se njihovi postupci ne mogu povezati sa smrću rodilje te da su očigledno poduzeli sve da se spriječi smrt. Kazao je i da nitko od vještaka nije precizno rekao što je dovelo do krvarenja.

Prva zamjenica zagrebačke općinske državne odvjetnice Natalija Slavica najavila je žalbu na presudu.

'Državno odvjetništvo podnijet će žalbu jer smatra da je u dokaznom postupku utvrđeno sve što se okrivljenima stavljalo na teret, a u žalbenom postupku isticat ćemo sve ono što smo navodili u optužnici', kazala je novinarima nakon izricanja prvostupanjske odluke.

Baumanov branitelj Đorđe Anđelković izjavio je da mu je presuda 'neočekivana' s obzirom na pritisak na sud.

Nakon medijskog pritiska sud je pokazao da pravosuđe u Hrvatskoj ipak ima šanse, kazao je te podsjetio da rodilja Ivankić cijelu trudnoću nije dolazila na pregled te da je ukupno 30 ljudi, među kojima deset liječnika, radilo na njezinom spašavanju.

'Dogodila se tragedija i to nitko neće zaboraviti', kazao je.

Branitelj Domljana, kojeg se tereti da kao specijalizant nije napravio potrebne preglede i nije na vrijeme obavijestio nadređenog liječnika Hassana, već je rodilju silom porađao prirodnim putem, izjavio je da je očekivao oslobađajuću presudu. On smatra da je postupak posljedica sukoba moćnih lobija u zdravstvu te da su optuženi liječnici ušli u jedan žrvanj.

Vještačenja su potvrdila da je moj branjenik radio po pravilima struke, ne kao specijalizant nego kao specijalist, a svi vještaci su rekli da su liječnici napravili sve što su mogli, kazao je odvjetnik Anđelko Jureško.

Prema optužnici, rodilju Ivankić je u bolnici zaprimio Domljan koji, po tvrdnjama Državnog odvjetništva, kao neiskusni liječnik nije napravio potrebne preglede kojim bi se potvrdilo da je nužan hitan carski rez. Tereti ga se i da je tek kad se stanje pogoršalo pozvao nadređenog Hassana koji također nije zaključio da je potreban carski rez. Na kraju je kao najiskusniji pozvan Bauman koji je porodio mrtvu bebu. Baumana se tereti da nije obavio dodatne pretrage jer je sve upućivalo na rupturu maternice zbog koje je rodilja iskrvarila.

Optužnica protiv trojice liječnika podignuta je 2006, tek četiri i pol godine nakon smrti rodilje. Liječnike se u početku teretilo i za smrt bebe, no taj dio optužbe je otpao izmjenom optužnice 2009.

Istragom je zbog navodnog zataškavanja i pomaganja optuženima bio obuhvaćen i tadašnji predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo u bolnici Sveti Duh Asim Kurjak, no odustalo se od kaznenog progona jer tužiteljstvo nije našlo nijedan dokaz protiv njega. Njegov progon preuzeo je suprug umrle rodilje Robert Ivankić te je 21. prosinca 2007. Kurjak nepravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora zbog zataškavanja pogreške liječnika. Mjesec dana kasnije nastupila je apsolutna zastara pa viši sud nije ni raspravljao o Kurjakovoj žalbi na prvostupanjsku osuđujuću presudu.

Robert Ivankić je, inače, za smrt supruge i djeteta doznao tek dan kasnije, a tijelo za ukop djevojčice dobio je tek nakon četiri mjeseca. Zbog svega od bolnice Sveti Duh u parnici traži više od 1,3 milijuna kuna naknade štete za duševne boli.

Pod istragom je bio i privatni ginekolog koji je četiri dana prije tragičnog događaja obavio ultrazvučni pregled i, kako se sumnjalo, postavio pogrešnu dijagnozu fetusa Dragice Ivankić, no utvrđeno je da nije odgovoran pa se odustalo od kaznenog progona.