AUTO INDUSTRIJA

Nissan prodao rusko poslovanje državnoj kompaniji za jedan euro

11.10.2022 u 17:41

Bionic
Reading

Japanski proizvođač automobila Nissan objavio je u utorak da će prodati poslovanje u Rusiji državnoj kompaniji za jedan euro, što će mu donijeti gubitak od oko 687 milijuna dolara.

Japanska kompanija objavila je da će prenijeti vlasnički udio u Nissan Manufacturing Russia na državno poduzeće NAMI.

Sporazum će Nissanu jamčiti pravo otkupa poslovanja u roku od šest godina, istaknulo je rusko ministarstvo industrije i trgovine, a ministar industrije i trgovine Denis Manturov izjavio je da je "jako važan za industriju".

Prodaja poslovanja NAMI-ju uključuje Nissanove proizvodne i istraživačke pogone u Sankt Peterburgu i prodajni i marketinški centar japanske kompanije u Moskvi, priopćilo je ministarstvo.

Nissan je u ožujku obustavio proizvodnju u tvornici u St. Petersburgu zbog prekida opskrbnog lanca. Pratili su situaciju, ali "vidljivih" promjena u vanjskom okruženju nije bilo, pa su odlučili izaći iz ruskog poslovanja.

Kompanija navodi da će zbog te transakcije u poslovnoj godini koja završava u ožujku 2023. zabilježiti jednokratni gubitak od oko 100 milijardi jena (687 milijuna dolara), potvrdivši unatoč tome procjenu godišnjih poslovnih rezultata.

I Nissan je tako krenuo stopama drugih koji su odlučili napustiti Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu. Njegov najveći dioničar Renault prodao je u svibnju većinski udio u ruskom proizvođaču automobila Avtovazu ruskom investitoru, navodno za jednu rublju.

Renault, vlasnik 43 posto udjela u Nissanu, procijenio je da će ga odluka japanskog partnera stajati 331 milijun eura neto dobiti u drugoj polovini godine.