DAČIĆ POMIRLJIVIJE

'Nismo u ljubavi, ali imamo zajedničke interese'

05.12.2012 u 21:20

Bionic
Reading

Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je u srijedu u Bruxellesu da se odnosi između njegove zemlje i Hrvatske odvijaju u negativnom smjeru i da su nedavne presude Haaškog suda (ICTY) vratile regiju u 90-te godine prošlog stoljeća. Dačić je optužio Hrvatsku da se ne odaziva na inicijative koje bi po njemu unaprijedile suradnju

'Predložio sam da uvedemo prelazak granice s osobnim iskaznicama, što smo s Makedonijom već proveli, a Hrvatska šuti dvije, tri godine na moju inicijativu. Nedavno je (hrvatski premijer Zoran) Milanović rekao da bi htio posredovati između mene i (kosovskog premijera Hashima) Thacija, a ja sam preko medija postavio pitanje tko će posredovati između mene i Milanovića', rekao je Ivica Dačić u raspravi na konferenciji o Balkanu, koju svake godine u prosincu organizira nevladina udruga Prijatelji Europe.

'Mislim da se odnosi s Hrvatskom odvijaju u negativnom smjeru', nastavio je Dačić, postavljajući pitanje je li to zato što 'Hrvatska ulazi u Europsku uniju, a mi ne'. 'Ne vidim razloga da se ponovno pravi carski rez na Balkanu po crtama od prije nekoliko stoljeća. Uostalom i Slovenija je proživjela tu fazu, na početku je bila dovoljna sama sebi, ali sada više nije, Slovenija je sada glavni kreator suradnje na Balkanu i zato pozivam Hrvatsku, kao što pozivam i naše u Srbiji da ne pravimo led koji nitko neće moći razbiti u našim odnosima, koji nisu odnosi ljubavi, ali valjda imamo i zajedničke interese', rekao je srbijanski premijer.

'To isto vrijedi za sve druge zemmlje. Nemojmo graditi svoj nacionalni identitet na ponižavanju tuđeg identitata', kazao je.

Dačić je napao Haaški sud, kazavši da su Srbi osuđeni na tom sudu na više godina zatvora nego što su to bili Nijemci na suđenju u Nuernbergu. Rekao je da su oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te bivšem zapovjedniku Oslobodilačke vojske Kosova pogoršali odnose u regiji, posebice između Srbije i Hrvatske, kazavši da oslobađajuće presude 'ne pridonose načelu da svi zločini trebaju biti kažnjeni'.