DEMANTI UDRUGE GROZD

'Nismo rekli da kontracepcija ne štiti od spolno prenosivih bolesti'

03.01.2013 u 10:37

Bionic
Reading

U članku pod nazivom 'Brat i sestra predvodnici borbe protiv zdravstvenog odgoja' objavljenom na tportalu 28. prosinca 2012. navedeno je, uz nekoliko zastarjelih podataka o voditeljima udruge Glas roditelja za djecu - GROZD, nekoliko netočnih tvrdnji o programu cjelovitog spolnog odgoja TEEN STAR, stoji u demantiju koji je tportalu poslala Udruga Grozd

Tekst demantija prenosimo u cijelosti.

'Netočno je da se u programu cjelovitog spolnog odgoja TEEN STAR govori da kontracepcija ne štiti od spolno prenosivih bolesti. U programu se govori o načinu djelovanja i postotku pouzdanosti svih kontracepcijskih sredstava (prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji), kao i o tome da niti jedno sredstvo nije 100 posto sigurno ni kao zaštita od trudnoće ni kao zaštita od spolno prenosivih bolesti.

Netočna je rečenica da je stav TEEN STAR-a 'da je ženi mjesto u domaćinstvu, da se primi kuhače i glačala te zaboravi na karijeru'. To je izmišljena konstrukcija ženskih i homoseksualnih udruga spomenutih u tekstu, potekla od jednog njihovog člana koji je prisustvovao jednom stručnom skupu koji je 2004. organizirala udruga TEEN STAR, u čijem prvom dijelu nije bila riječ o TEEN STAR-u, već je govorila liječnica - gost predavač, koja nije bila član TEEN STAR-a i nije govorila o programu TEEN STAR. Govorila je, između ostalog, o raznim istraživanjima vezanim uz rizična ponašanja djece; prema jednome od njih jedan je od faktora vezanih uz smanjeno rizično ponašanje veća prisutnost majke (American Journal of Public Health, rujan 2000, vol. 90, No 9, str. 1421). Ispravke ovih netočnih navoda objavili smo u medijima još te iste 2004. godine', stoji u demantiju udruge Grozd.