OBITELJSKI LIJEČNICI

'Nismo proizvođači lažnih bolovanja'

21.10.2016 u 09:02

Bionic
Reading

Obiteljski liječnici odbacuju prozivke zbog lažnih bolovanja koje je iznio ravnatelj HZZO-a Fedor Dorčić, tvrdeći da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da je lažna čak trećina bolovanja. Tvrde da su takve ocjene paušalne i neutemeljene

'Rijetki su slučajevi lažnog bolovanja, a one koji bi eventualno za tim i posegnuli obiteljski liječnici vrlo brzo otkriju. Pozdravljamo kontrolu bolovanja, ali nipošto ne pristajemo na prozivke da smo proizvođači lažnih bolovanja, za što nas je optužio g. Dorčić. Činjenica jest da ima dugotrajnih bolovanja, no to je, na žalost, zbog toga što se dugo čeka na vještačenja za radnu sposobnost. U tom dijelu sustava treba iznaći rješenja pa će i broj dugotrajnih bolovanja biti značajno smanjen', kažu u priopćenju koje potpisuje predsjednica Vikica Krolo.

Podsjećaju da obiteljski liječnici ne mogu utjecati na trajanje bolovanja s obzirom na to da pacijenti predugo čekaju na dijagnostičku obradu te da mnoga zdravstvena stanja zahtijevaju i neke opsežne zdravstvene pretrage i obrade.


'Vjerujemo da naši pacijenti, s kojima se trudimo izgraditi odnos povjerenja kroz brigu o njihovom zdravlju, neće zlorabiti naše povjerenje. Obiteljski liječnici savjesno rade svoj posao i nećemo pristati da nas prozivaju zbog lažnih bolovanja. Stoga pozivamo HZZO i gospodina Dorčića da objasne otkud im takvi zaključci i kojom su analizom do toga došli? Ne pristajemo biti dežurni krivci za sve i molimo da se iznesu utemeljene, a ne paušalne analize kontrole bolovanja, o kojima govori ravnatelj HZZO-a', navode.

Uvjereni su da bi temeljitu analizu svih uzroka i posljedica dugotrajnih bolovanja, kao i njihovo uklanjanje, pozdravili ne samo obiteljski liječnici, nego i pacijenti.