BUDAK U MREŽI PRVOG

'Nisam siguran da sastanak kod predsjednice nije bio zbog prosvjeda'

01.06.2016 u 08:52

Bionic
Reading

Prijeti li kurikularnoj reformi slom ili je treba nastaviti? Koje njezine dijelove ocjenjuju kvalitetnim, koje nekvalitetnima ili promašenima - neka su od pitanja na koja su odgovarali gosti radijske emisije 'U mreži Prvog' uoči večerašnjeg prosvjeda

Sudjelovali su predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Neven Budak, predsjednica udruge 'Grozd' Kristina Pavlović i čelnik školskog sindikata 'Preporod' Željko Stipić.

'Cjelovita kurikularna reforma je svakako potrebna. Oko toga se, vjerujem, slažemo svi, ali je teško izdvojiti politiku iz reforme jer je politika umiješana u sve', kazala je Kristina Pavlović.

Kritizirala je radnu skupinu za koju kaže da ju je postavio Zoran Milanović, nekadašnji premijer, te postavlja pitanje Zašto se radna skupina ne želi proširiti na više članova. Mišljenja je da u radnoj skupini politika jeste u prvom planu, ali ne kod onih koji se kritički žele osvrnuti na reformu, nego kod onih koji su je pokrenuli.

'Reforma nije jednako Jokić', istaknula je Pavlović.

Pohvalio bih jučerašnju inicijativu predsjednice kako bi se smirile strasti u obrazovanju, poručio je Neven Budak. Međutim, dodaje da nije siguran je li razlog sastanka samo današnji prosvjed.

Naglasio je da Milanović nije postavio Jokića i eksperte radne skupine, već je za to imenovano posebno tijelo koje je izabralo Jokića, jedinog prijavljenog na natječaj.

'U ovoj zemlji je sve naopako', ustvrdio je Željko Stipić koji bi više volio da je došlo do ozbiljnog sastanka s predstavnicima Vlade jer je jedino tako moguće naći rješenje. Smatra da je sastanak predsjednice sa Šustarom i Jokićem pokušaj stvaranja zbunjenosti i miniranja najavljenog prosvjeda.

'Oni koji bi trebali piti kavu ti sastanče, a oni koji bi trebali sastančiti ti piju kavu. Danas slušam da će kavu popiti Karamarko, Petrov i Orešković i to je nešto što bi trebalo biti opuštajuće, a s druge strane Kolinda Grabar Kitarović, koja nema nikakve ovlasti po ovom pitanju, ona prima na nekakav službeni sastanak resornog ministra i voditelja skupine, znači sve je naopako', izjavio je Stipić.

Osim u Zagrebu, prosvjedovat će se u još 11 hrvatskih gradova - u Zadru, Splitu, Puli, Rijeci, Osijeku, Križevcima, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Virovitici, Korčuli i Poreču. Svi prosvjedi počinju u isto vrijeme - u 18 sati.