EMIL TEDESCHI

'Nisam ljetovao s Milanovićem, ručali smo jer je bio blizu'

13.03.2014 u 10:31

Bionic
Reading

Drugi najbogatiji Hrvat, kako su u magazinu Akter predstavili vlasnika Atlantic grupe Emila Tedeschija, nikada nije bio član nijedne političke stranke, niti je bilo koju financirao. Na neizbježno pitanje o hvarskom druženju s hrvatskim premijerom, rekao je da ljetovanja nije bilo nego su samo zajedno ručali, s obzirom na to da se i inače druže

'Nikada nisam bio član nijedne političke stranke, niti sam bilo koju financirao. Moje poimanje svega ne da se omeđiti tom vrstom granice i svaka politička, posebno stranačka, paradigma na teorijskom i praktičnom nivou ima ograničenja s kojima nisam spreman korelirati. Kao u glazbi, da povučem neku vrstu paralele, moja su gledišta bitno više eklektična nego što to podnosi stranačko opredjeljenje', kazao je Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic grupe, u intervjuu koji je dao srpskom magazinu Akter.

Ne skriva to da je dao financijsku podršku udruženju građana koje se na posljednjem referendumskom opredjeljivanju u Hrvatskoj zalagalo za toleranciju i inkluzivan pristup određenju braka.

Na pitanje je li primjereno to da hrvatski premijer ljetuje u nekretninama gospodarstvenika, Tedeschi kaže da ga ne čude medijske spekulacije o njihovom odnosu s obzirom na sveprisutnu senzacionalizaciju medija zbog koje se mnogo toga iskrivljuje, od najbanalnijih do najozbiljnijih stvari.

'U interesu činjenica valja reći da Zoran Milanović nije nikad ljetovao kod mene, u konkretnom slučaju bio je na ručku jer je boravio u blizini. Naime Vladina ljetna rezidencija također se nalazi na Hvaru. Preko medija već svi znaju da smo Milanović i ja išli u istu gimnaziju, da smo iste godine upisali fakultet, da se družimo. Provjerljiv je podatak i da Atlantic grupa, otkako je Zoran Milanović postao premijer, nije ništa radila s Vladom, kao što nije ni ranije. Mene naš odnos ne opterećuje, ne opterećuje ni Atlantic grupu, iako vjerojatno mnogi smatraju da, ako si veliki poslodavac i prijatelj s predsjednikom Vlade, tu mora biti neka zavjera. U svemu je najbitnije to da mi je savjest potpuno čista, a sve što govorim podložno je kontroli javnosti.'

Šef Atlantica zagovara promjene u radnom zakonodavstvu, ali i šire, jer smatra da niz javnih sustava u regiji treba temeljne i ozbiljne reforme, od zdravstva i mirovinskog sustava pa do Zakona o radu.

'Činjenica je da je naše mentalitetsko naslijeđe i očekivanja koja iz njega proizlaze – da država treba osigurati svima besplatno školovanje, zdravstvo, posao do mirovine, stan... Međutim uvjeti su se i kod nas i globalno značajno promijenili. Istina je i to da tranzicija u tržišnoj ekonomiji u našim zemljama nije baš provedena školski, ni do kraja uspješno, ali to su uvjeti u kojima živimo. Razumijem što znači socijalna država i solidarnost je dio mog stava, ali u okvirima države takva koncepcija mora kao podršku imati jaku privredu, inače je stvar neodrživa.'

U ukupnom prihodu Atlantic grupe Srbija sudjeluje s udjelom od 24 posto i u toj državi zapošljava 1.600 ljudi, a na novinarsko pitanje postoji li u vrhu njegove tvrtke osoba sa srpskim pasošem, kaže da ih ima na svakom nivou, sve do top menadžera.

Za kupovinu Droge Kolinske rekao je da je uspio preuzeti tvrtku u vrijeme najzategnutijih odnosa Hrvatske i Slovenije bez kontaktiranja s političarima u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu ili Bruxellesu.