SAMOUVJERENI JOVANOVIĆ

'Nisam došao ovdje da budem ministar simpatičnosti'

11.01.2014 u 20:07

Bionic
Reading

Gotovi su praznici - u ponedjeljak počinje nastava u školama. Ne počnu li s njome i pregovori o kolektivnom ugovoru - sindikati su spremni na štrajk. Učitelji traže smjenu ministra obrazovanja, a roditelji se ljute zbog najave da iduće godine moraju kupiti sve nove udžbenike. O svemu je za RTL progovorio i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović

Unatoč silnim kritikama Jovanović i dalje samog sebe vidi kao uspješnog ministra. Kako je rekao za RTL, u dvije godine mandata uspio je ostvariti ciljeve - da u Hrvatskoj obrazovanje bude dostupnije pod jednakim uvjetima, da se poveća kvaliteta, da se uvede red u sustav i da se učinkovitije raspolaže sredstvima koja su na raspolaganju.

'Svi pokazatelji pokazat će da sam u pravu. Na pola puta idemo u pravom smjeru, a u drugoj polovici mandata to ćemo još više potvrditi', kazao je Jovanović.

No prepreka Jovanoviću na tom putu mogao bi biti štrajk kojim prijete prosvjetari.

'Mislim da štrajk nije potreban. Stanje je vrlo realno. Svi možemo sagledati gdje se nalazi Hrvatska zbog procedure prekomjernog deficita. Svi trebamo biti razumni i naći najbolje rješenje koje će omogućiti našoj djeci kvalitetno obrazovanje', rekao je Jovanović.

Upitan je li teško biti ministar kada 13.000 ljudi u njegovu resoru traži njegovu ostavku, Jovanović je rekao: 'Nisam došao ovdje da budem ministar simpatičnosti. Ovdje sam da učinim obrazovni sustav kvalitetnijim i boljim. Svi ministri prije mene kreirali su sustav koji danas imamo. Svi su nezadovoljni tim sustavom. Ja to želim promijeniti i normalno je da nailazim na one koji se time ne slažu. Tih 13.000 potpisa za mene su motiv da radim još više i bolje u naredne dvije godine.'

Jovanović je samouvjereno dodao i da 'ima apsolutnu potporu premijera, svih članova Vlade, svoje stranke i svih najbližih suradnika u ministarstvu'.

Cijeli razgovor s ministrom Jovanovićem pogledajte OVDJE.