JAKOVINA PORUČIO

Nisam bježao '91. pa ni jučer od Grabar-Kitarović

08.07.2015 u 14:34

Bionic
Reading

Politički pritisak da se intervenira i krši zakon – tako je posjet predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Ministarstvu poljoprivrede zbog slučaja braće Markić ocijenio ministar Tihomir Jakovina i poručio da on i Ministarstvo to neće raditi – 'to obilježava neke druge vlade . Novinarima je nakon sjednice u Banskim dvorima rekao i da ga zanima bi li on da bez najave sa suradnicima dođe na Pantovčak, mogao ući i razgovarati s predsjednicom kao što je to ona učinila došavši k njemu u Ministarstvo

'Uvažavajući zabrinutost predsjednice, smatram da je to zapravo politički pritisak da se intervenira i krši zakon', upozorio je Jakovina, rekavši da je dobro odgojen pa da je ipak primio Grabar-Kitarović, ali joj i objasnio da se tako ne može raditi. Što se, pak, tiče njegova odlaska sa sastanka na kojem je predsjednicu s njenim suradnicima ostavio same, Jakovina je objasnio da je nakon 50 minuta otišao zbog obaveza, a sastanak s njom nije bio najavljen.

Državni interes zastupaju DORH i institucije, podsjetio je ministar i istaknuo da je jučer DORH-u uputio zahtjev da se vidi je li bilo nezakonitosti na natječaju za dodjelu poljoprivrednog zemljišta iz 2011. godine i očekuje DORH-ov nalaz: 'Ako je bilo nezakonitosti, ako je odluka gradskog vijeća Đakova nezakonita, natječaj će se ponoviti djelomično ili u cijelosti'. Podsjetimo, upravo zbog natječaja iz 2011. i prosvjeduju braća Markić jer su na njemu ostali bez 37 hektara zemlje koju su obrađivali 15 godina.

Upitan hoće li se odazvati pozivu predsjednice da razgovor nastave na Pantovčaku, Jakovina je istaknuo da je ne bježi od komunikacije, no da bi trebalo poštivati određene protokole i poručio da je netočno kako je pobjegao iz svojeg Ministarstva od Grabar-Kitarović : 'Nisam bježao '91. pa ne bježim ni iz svog Ministarstva'.

'Primio sam je s obzirom na dobar odgoj'

'Sastanak nije bio najavljen, niti zatražen od predsjednice. Pojavila se u Ministarstvu, primio sam je s obzirom na dobar odgoj i razgovarao s njom 50 minuta. Drugi put ću moliti njen protokol i suradnike da najave sastanak', kazao je Jakovina i potvrdio da mu je predsjednica kod tajnice ostavila poruku da želi nastavak razgovora na Pantovčaku.

Upozorio je da su njegovi savjetnici i ravnateljica Agencije za dodjelu poljoprivrednog zemljišta 'više puta razgovarali s braćom Markić, ali je očito model pritisaka nešto što su Markići odabrali, a to nema rezultata. Pritisci, dovođenje stoke, nenajavljeni prosvjedi nisu nešto što će uroditi plodom i što može na bilo koji način promijeniti odluke i natjerati me da kršim zakon'.

Iznio je pritom i podatke o zemljištu Markićevih - riječ je o 807 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega 708 hektara državnog zemljišta. Na natječaju iz 2011. Markići su dobili 271 hektar zemljišta, a ostali bez spornih 37 hektara, kazao je ministar te napomenuo da prosječna površina koju ima obiteljsko gospodarstvo u Hrvatskoj. iznosi 5,6 hektara: 'Šest OPG-ova Markić, četiri na istoj adresi, sa samo pet zaposlenih, unazad 10 godina dobilo je 11,2 milijuna kuna poticaja, a samo u zadnje tri godine gotovo 3,3 milijuna kuna'.